Gaming Новини Други Игри

Десетте най-богати гейм компании в света

16.10.2015

author:

Десетте най-богати гейм компании в света

10. Square Enix – $1.26 милиарда

final-fantasy-x-walls

Японската компания е известна със заглавия като Final Fantasy, Dragon Quest и сериите Kingdom Hearts.

Заглавията от семейството на Final Fantasy са с над 110 милиона продадени копия към юни 2014, маркирайки го като най-продавания франчайз.

Стъпвайки на статуса си на майстори в ролевите игри – Kingdom Hearts, в кооперация с Disney, е изгряваща звезда в RPG жанра с над 20 милиона копия продадени до Март 2014.

 

 

9. Ubisoft – $1.85 милиардаassasins_creed

Сред независимите гейм компании в индустрията, Ubisoft е третата по големина след Activision и Electronic Arts. Това не трябва да ви заблуждава -френската компания държи изключителните заглавия като Assassin’s Creed, Ghost Recon, Rainbow Six, и Splinter Cell.

Основана през  1986 от петимата братя Гиймо, Ubisoft стартира като френски дистрибутор на игри, създадени от Electronic Arts, Sierra On-Line и Microprose. Скоро след това разширяват дейността си  в САЩ, Великобритания и Германия. До началото на 90-те, Ubisoft се насочват към разработката на игри, започвайки с онлайн такива като Everquest.

Сега FPS игрите са гордостта на компанията. Приключенски игри като Assassin’s Creed и Prince of Persia също са изключително популярни. Започвайки на дребно и завършвайки сред топ разработчиците – Ubisoft са се представили много добре.

 

 

8. Konami – $3.24 милиарда

konami

 

Konami е конгломерат от много продукти, включително и разработката на видео игри. TCG, слот машини, аркадни игри и дори мениджмънта на здравни клубове падат под шапката на Konami за продукти и услуги. Въпреки това, разработката на видео игри е основе приход на компанията.

Сред най-популярните заглавия са хорър игри като Castlevania и Silent Hill, екшън сериите на Metal Gear и музикалните аркадни игри Dance Dance Revolution.

 

7. Electronic Arts – $4.14 милиарда

sims

Ако обичате спортните игри, няма да начин да не знаете кои са Electronic Arts. Освен заглавия като FIFA, EA стоят зад имена като Need For Speed, The Sims, Command and Conquer, Medal of Honor и Mass Effect.

Също като Square Enix, EA имат голям медиен партньор, с който да работят заедно. Заедно с Lucas Arts разработват Star Wars: Knights of the Old Republic, комбинирайки едно от най-големите независими студиа за игри в индустрията и един от най-големите развлекателни франчайзи в историята.

6. Bandai Namco – $4.74 милиарда

pacman

Следата на Namco в аркадните игри можем да видим по цял свят. Японската компания предоставя огромни аркадни игри, като разбира се най-известният герой е Pac-Man.

През 2005 година се сливат с Bandai, продължавайки популярни серии като Tekken и Naruto.

 

5. Activision Blizzard – $4.85 милиарда

blizzard

През 2008 година Activision се сливат с Vivendi Games и се ражда Activision Blizzard. Резултатът от събраните сили е голям брой хитови франчайз заглавия, които да изстрелят конгломерата напред като едни от най-големите играчи в разработката на игри.

Ако до сега не сте влизали в интернет и не сте запознати с техните заглавия, това са сериите на Call of Duty, World of Warcraft, StarCraft, Diablo, Hearthstone и Destiny.

 

 

4. Sega – $4.9 милиарда

sonic

 

Sega беше сред останалите гиганти в конзолната индустрия. Сега, бащата на бързия син таралеж е фокусиран върху това да помага на други компании с разработката на игри. Днес Sega си партнира с бившия си конкурент Nintendo, продуцирайки заглавия като Mario, Sonic и франчайзът Olympic Games.

 

3. Nintendo – $6.28 милиарда

mario

 

В 125 годишната си история Nintendo са минали през всичко – от карти за игра за хотели до видео игри.
Магическия момент за тях настъпва с водопроводчикът Mario, който с упоритостта си спасява Princess Peach от King Koopa и Bowser в хитовата игра Super Mario Bros.
От тогава Nintendo еволюира със своите конзоли – от Nintendo Entertainment System, Super Nintendo, Gamecube, Wii, до Wii U, оставяйки на предните линии в конзолната индустрия.
Компанията се изменя с времето и по този начин винаги предоставя приятно гейминг изживяване. Не само това, но франчайз заглавия като Mario, Pokémon, и The Legend of Zelda са поставили тежки основи за стабилния растеж на Nintendo.

2. Microsoft Studios – $12.82 милиарда

halo

Формирайки се в заедно с институтът Xbox през 2002 година, Microsoft Studios добавят още една печеливша опция към технологичния гигант Microsoft. Продуктите на Microsoft Studios заливат пазара на различни устройства, не само традиционната конзола. Компанията разработва игри за PC и Windows Phone.
Това, което изстрелва студиото е франчайзът Halo. Фантастичният шуутър с главен герой Master Chief е продал над 60 милиона копия, изкарвайки на Microsfot близо $3.4 милиарда.

 

1. Sony Computer Entertainment –  $13.4 милиарда

gran_turismo

Креативната сила зад Playstation конзолите на Sony, Sony Computer Entertainment е царят на разработването на игри. Сред хитовете са заглавия като God of War и Gran Turismo.
От всичките франчайзи на компанията, Gran Tursmo е най-печеливш, дебютирайки още през 1997 година.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *