Gaming Новини Игри

Обзор на FaceIt League 2015 Stage 3 Finals

29.11.2015

author:

Обзор на FaceIt League 2015 Stage 3 Finals

Завърши FaceIt League 2015 Stage 3 Finals. Турнирът се проведе като част от последния голям турнир, организиран от DreamHack, за 2015-та година, а именно DreamHack Winter 2015.

CS:GO турнирът, част от DreamHack Winter, протече от 26-ти до 28-ми ноември и в него взеха участие най-добрите отбори от всяка част на света. Европейската част бе представена от пет отбора – TSM, fnatic, EnVyUS, Ninjas in Pyjamas и Virtus.pro, за американската чест се състезаваха Team Liquid и Luminosity Gaming, а изненадващо от “другата страна на Екватора” видяхме не кой да е, а отборът на Legacy, който успя да вземе участие в турнира, оставяйки зад себе си отборите на Renegades и Immunity.

Турнирът започна с първите двубои в група А, които бяха последвани и от “малкия финал” в групата. Денят бе затворен със същите двубои, но в група В, където също се играха откриващите мачове и малкият финал. Всички сблъсъци от първия ден на турнира бяха във формат best of 1.

Polsha Virtus.pro vs renegades Legacy

В откриващия мач за турнира видяхме най-добрия отбор на Полша, Virtus.pro и изненадващия квалификант от Австралия – Legacy. Поляците вече бяха в пълен състав и влиянието на Snax си пролича в този мач. Ветото на карти също отиде в полза на Virtus.pro, защото мачът се проведе на Cobblestone, а както добре знаем – тази карта е традиционно силна за отбора, особено срещу отбори, извън топ 10 на света. Въпреки всичко изредено до тук, това не попречи на австралийците да започнат силно на картата, спечелвайки pistol рунда и първия full-buy рунд на поляците. Така се стигна до ранното предимство за Legacy, но след 5:0 в тяхна полза се стигна до втория full-buy рунд за техните опоненти и това беше повратната точка в първия халф. VP спечелиха цели девет, от оставащите десет рунда в халфа и така се оттеглиха на почивката между халфовете с преднина от 9:6. Във втория халф продължи “наказателната акция” на поляците, които спечелиха pistol рунда и последвалите пет, като ни докараха до бързо 15:6 в своя полза. Нещата изглеждаха приключили за Legacy, защото очевидно отборът нямаше отговор за безпощадната игра на своите опоненти, които за пореден път показаха колко са силни като терористи на тази карта. Картата все още не беше завършила и австралийският отбор успя да отговори на шестте поредни рунда за VP със своя поредица от шест рунда, достигайки до 12:15. Бяхме изключително близо до overtime, но поляците показаха завидна игра с Tec-9 и спечелиха картата в най-неочаквания момент. Така бе оформено крайното 16:12 на картата.

Играч на мача: Snax
Играчът, допринесъл най-много за победата: Snax
Най-слабо представилият се играч: mizu

1448543098.6076

Daniq Team SoloMid vs clg Team Liquid

Вторият мач за турнира се проведе на Overpass, една от най-силните карти на TSM. Датчаните започнаха от по-неудобната страна на картата, като терористи, но това не им попречи да покажат на какво са способни. Pistol рунда на първия халф отиде в сметката на Team SoloMid и това беше началото на края за Team Liquid. Рундовете вървяха еднообразно и едностранно, в полза на датчаните. dupreeh вършеше отлична работа, отваряйки рундовете за своя отбор, а младият device играеше така, сякаш животът му зависи от изхода на тази среща. Рунд след рунд се увеличаваше преднината на терористите и така стигнахме до крайното 15:0 в полза на TSM. device успя да направи над 25 фрага този халф, повече отколкото EliGE и adreN, топ fragger-ите за Liquid в този мач, успяха да направят общо. Северноамериканският отбор опита да “спаси нулата” и да вземе поне един рунд на картата, но датчаните не им позволиха и крайното 16:0 бе оформено, след спечеления pistol рунд във втория халф. Крайната статистика на 20-годишния device беше 28/6 и меко казано умопомрачителен рейтинг от 2,62.

Играч на мача: device
Играчът, допринесъл най-много за победата: device
Най-слабо представилият се играч: nitr0

1448547979.4456 1448548078.1707

Polsha Virtus.pro vs Daniq Team SoloMid

Малкият финал в група А се оказа всичко друго, но не и малък. Още след ветото стана явно, че този сблъсък ще е достоен за финал на турнира. Mirage беше арената на битката, между два от титаните в световния Counter-Strike: Global Offensive. Изглежда инерцията, която беше набрал отборът на TSM от предишния си мач за деня, се оказа решаваща и в този мач. Те започнаха като терористи и след спечелването на pistol рунда успяха да изградят своята икономика, достигайки до преднина от 3:0. В първия си full-buy рунд видяхме че Virtus.pro са способни да окажат съпротива на своите опоненти и този рунд беше първият спечелен за поляците на картата. Те не успяха да се възползват от възможността, която се отвори пред тях и играта на TSM от страната на терористите се оказа непосилна дори за VP. Преднината на датчаните скочи до 9:1 и беше поискана тактическа пауза от техните опоненти. Това помогна на поляците да спечелят още два рунда до края на халфа и след 12:3 в полза на TSM мачът изглеждаше приключил, особено защото страните на картата бяха сменени и датчаните щяха да играят като полицаи. Вторият халф започна с 1v2 clutch за byali, който подсигури pistol рунда за своя отбор и това сякаш окрили него и неговите съотборници. Virtus.pro показаха, че те също могат да играят много силно като терористи и успяха да се върнат в мача, достигайки до 10:12, от своя гледна точка. След това се стигна до нещото, което те най-малко искаха, а именно размени на рундове. Мачът се довърши именно по този начин и TSM спечелиха с 16:13.

Играч на мача: byali
Играчът, допринесъл най-много за победата: Xyp9x
Най-слабо представилият се играч: TaZ

1448554079.8721448554069.481

С това беше сложен краят на мачовете от група А, за първия ден от турнира. Денят продължи с мачовете от група В, които поднесоха няколко изненади и наелектризираха шведската публика в залата, заради представянето на родните им отбори.

Franciq EnVyUS vs nip Ninjas in Pyjamas

Първият двубой от група В се проведе на Mirage. NiP имаха предимството да започнат като полицаи на картата, но в началото на мача такова предимство не съществуваше. Първите четири рунда бяха поделени, но след това шведите започнаха все повече да радват зрителите в залата, като докараха нещата до 5:2. Това накара френските им опоненти да поискат ранна пауза в двубоя, но това не им донесе успех. Традиционната игра на EnVyUS не носеше рундове за французите, а точно обратното – Нинджите продължаваха да увеличават броя рундове в сметката си. Така се стигна и до 9:2 в полза на шведския отбор. Изглежда едва тогава nV намериха някакъв отговор на силната игра на своите противници и успяха да вземат оставащите до края на халфа. При 6:9 мачът не изглеждаше загубен за Happy и неговите момчета, защото сега беше техен ред да играят от по-удобната страна на картата, а със снайперист като kennyS в редиците си, французите имат потенциал да обърнат всяка среща, във всеки един момент. Вторият халф започна значително по-добре, в сравнение с първия, за “домакините”. NiP спечелиха pistol рунда и последвалите четири, правейки резултата 14:6 в своя полза. Едва тогава EnVyUS успяха да спечелят първите си рундове във втория халф. За тяхно съжаление бе прекалено късно, защото в шведската банка имаше прекалено много пари и терористите продължаваха да купуват необходимата си екипировка. Дойде и крайното 16:8 в полза на Ninjas in Pyjamas и след тази впечатляваща победа, те продължиха напред към малкия финал в групата, където чакаха победителя от следващия мач.

Играч на мача: f0rest
Играчът, допринесъл най-много за победата: f0rest / GeT_RiGhT
Най-слабо представилият се играч: apEX

1448559624.1794 1448559656.0685

Shveciq fnatic vs luminosity Lumisonity Gaming

Последният откриващ двубой противопостави двата отбора, които влязоха на турнира с променени състави. Dust 2 беше картата, на която трябваше да се реши дали шведският гранд или бразилската машина е по-добрият отбор в този мач. Бразилците започнаха като терористи и по традиция се очакваше много от тях, в частност от coldzera. Нещата не се развиха по план за тях и fnatic започнаха започнаха ударно двубоя, спечелвайки pistol рунда, след като olofmeister успя да направи невероятен quad kill, с който донесе победата на своя отбор, в този така важен рунд. Това даде заявка за една смазваща игра, от страна на Олоф. Така и се случи. Рундовете се нижеха един след друг, точно както в мача между TSM и Team Liquid. Безответната игра на fnatic им донесе победа в първия халф с 15:0, а спечеленият pistol рунд във втория халф не позволи на бразилците да спасят честта си и 16:0 изглеждаше като обещание за спечелване на турнира. olofmeister завърши картата със статистика 23/3 и рейтинг от 2,52. Единствените играчи, които успяха да убият Олоф на картата бяха новите попълнения fnx и TACO, както и coldzera, като пък именно той и in-game лидерът на Luminosity, FalleN, бяха единствените, успели да убият KRIMZ. Ще си позволя да дам още една статистика, която показва, че olofmeister е направил 23 фрага на картата, а целият отбор на Luminosity са успели да направят общо 28. Ако прибавим петте убийства, които направи JW на картата, то само двама от отбора на fnatic са успели да направят толкова убийства, колкото целия отбор на LG.

Играч на мача: olofmeister
Играчът, допринесъл най-много за победата: olofmeister
Най-слабо представилият се играч: TACO

1448563929.8622 1448564016.4735

Shveciq Ninjas in Pyjamas vs Shveciq fnatic

Двата най-силни отбора на Швеция, в цялата история на играта, се изправиха един срещу друг, в мач, който трябваше да определи кой отбор отива на полуфиналите и кой отбор ще се наложи да премине през решаващ мач в групата. Публиката можеше само да се радва, че именно двата шведски отбора са на малкия финал в група В. Dust 2 беше картата, на която се срещнаха тези два отбора, за пореден път. NiP започнаха като полицаи и успяха да спечелят pistol рунда, главно благодарение на f0rest и GeT_RiGhT, но последвалият force-buy от страна на fnatic изравни резултата. fnatic показаха доста тежка игра като терористи и доминираха по време на целия първи халф. Те успяваха да спечелват и важните clutch рундове, по-голямата част от които се изиграха на В бомба. Резултата бързо се покачи до 8:2 в полза на отбора, воден от flusha. Именно в рунд номер 10 NiP успяха да спасят три оръжия и да спечелят последвалия рунд, но това се оказа и последният рунд, който те спечелиха до края на халфа. Рунда завърши с още една clutch ситуация и този път именно flusha се оказа героят за своя отбор, успявайки да спечели и последния рунд от халфа за fnatic. Във втория халф видяхме само един рунд в сметката на Нинджите и така се оформи крайното 16:4 в полза на fnatic.

Играч на мача: KRIMZ
Играчът, допринесъл най-много за победата: KRIMZ
Най-слабо представилият се играч: Xizt

1448569294.4043 1448569270.5967

1448569300.4468

Така приключи първият ден от FaceIt League 2015 Stage 3 Finals. Team SoloMid и fnatic се класираха директно за полуфиналите на турнира, а за другите две места на полуфиналите щяха да се борят общо шест отбора – Virtus.pro, Legacy и Team Liquid от група А, като победителят от решаващия мач в групата щеше да се изправи срещу fnatic, а TSM чакаха един от останалите отбори в група В, а именно Ninjas in Pyjamas, EnVyUS или Luminosity Gaming. Всеки от мачовете, до края на турнира, се проведе във формат best of 3.

Началото на втория ден бе дадено с елиминационните мачове във всяка група, които противопоставяха Team Liquid и Legacy в група А, и EnVyUS и Luminosity в група В.

renegades Legacy vs clg Team Liquid

Cobblestone (избор на Legacy)

Картата, която избраха австралийците, беше именно картата, на която Team Liquid докараха Virtus.pro до overtime, по време на Major турнира DreamHack Cluj-Napoca и това ни подсказа, че Legacy са направили грешен избор на карта. Първият халф беше изигра по прекрасен начин от отбора на Liquid и те успяха да го спечелят с убедителното 12:3, като терористи. Във втория халф видяхме, че австралийците имат желание за нещо повече на картата, но минималният брой рундове, който бяха спечелили като полицаи, им позволи да спечелят само пет рунда като терористи, преди техните американски опоненти да спечелят нужните им четири и да се оформи крайното 16:8. nitr0 и Hiko се представиха изключително стабилно на картата и това бе една от причините Team Liquid да спечели сравнително лесно първата карта в този мач.

Cache (избор на Team Liquid)

Американците трябваше да започнат като терористи и на тази карта, но това не им попречи да се представят повече от задоволително. Класата между двата отбора си личеше и тук, и Team Liquid успяха да спечелят първия халф с минималното 8:7. Това им даде нужното предимство и във втория халф нещата също вървяха по план. Австралийците не успяха да пробият защитата на своите опоненти, или поне не толкова, колкото желаеха. Общо четири рунда бяха спечелени от Legacy, във втория халф, преди Liquid да спечелят нужните им осем, с които да затворят мача. Крайното 16:11 беше оформено сравнително безпроблемно, а nitr0 и на тази карта показа завидно добра игра.

Играч на мача: nitr0
Играчът, допринесъл най-много за победата: nitr0
Най-слабо представилият се играч: mizu

1448620555.5388 1448626056.9366

Тази победа изпрати отбора на Legacy вън от турнира, а Team Liquid отидоха в решаващия мач за група А, където ги чакаше отборът на Virtus.pro. Мачът между тях щеше да определи опонента на отбора на fnatic, на полуфиналите на турнира.

Franciq EnVyUS vs luminosity Luminosity Gaming

Mirage (избор на Luminosity Gaming)

На първата карта видяхме показно, от страна на бразилците, как може да се противодейства на играта на EnVyUS. Халфът вървеше в тяхна полза и те успяха да го спечелят, като на почивката между двата халфа имаха два пъти повече рундове от своите опоненти. Във втория халф французите изглеждаха сякаш нямат представа какво се случва на картата и бразилската машина успяваше да си вземе своето от почти всеки рунд, който се игра в халфа. Един единствен рунд е всичко, с което може да се похвали съставът на nV, от втория халф на тази карта. Крайното 16:6 в полза на Luminosity Gaming изглеждаше прекалено убедително.

Cobblestone (избор на EnVyUS)

На втората карта видяхме EnVyUS като полицаи в първия халф. Играта вървеше изключително оспорвано, рундовете се поделяха между двата отбора, а разлика в класите на съставите почти не си личеше. Французите успяха все пак да спечелят халфа с минималното 8:7 и тогава се отприщи цялата мощ, която отборът има. Играта им като терористи бе просто неудържима, а FalleN нямаше отговор на това, което му поднасяха неговите опоненти. Така отборът му успя да спечели точно толкова рундове, колкото спечелиха nV във втория халф на Mirage, а именно – един. Крайното 16:8 в полза на френския гранд ни подсигури трета карта, която меко казано даваше предимство на французите, от историческа гледна точка, а играта на Happy ни показа, че един in-game лидер може не само да прави отлични стратегии, а и да стреля по един неповторим начин. 35/15 и рейтинг от 2,13 за Happy му заслужи отличието и като играч на мача.

Inferno (решаваща карта)

И тук EnVy започнаха като полицаи и това даде заявка за бърз край на този мач. Бразилските състезатели бяха на друго мнение и решиха да покажат на всички фенове на играта по целия свят, че не са стигнали случайно до тук, въпреки срамната загуба от fnatic с 0:16 в началото на турнира. Първият халф на Inferno протече сходно с първия халф на Cobblestone, само че този път LG спечелиха халфа с 8:7, а спечеленият pistol рунд на втория халф ни подсказа, че вероятно ще видим най-голямата изненада на турнира, до този момент. Първият full-buy рунд за EnVyUS също бе загубен от французите и нещата изглеждаха изключително зле за тях. Шампионите от DreamHack Cluj-Napoca така и не успяха да стабилизират икономиката си, и въпреки влудяващия 1v4 clutch, който направи kennyS, за да спаси отбора си от match point, неговият отбор все пак загуби картата с 16:11 и така бе поднесена сензацията.

Играч на мача: Happy
Играчът, допринесъл най-много за победата: coldzera / fer
Най-слабо представилият се играч: kioShiMa

1448637021.4097 1448636960.644

1448643597.5305

Победата изпрати EnVyUS обратно у дома, а Luminosity Gaming си осигуриха място в решаващия мач за група В, където ги чакаха Ninjas in Pyjamas. Победителят от техния двубой трябваше да се изправи срещу Team SoloMid на полуфиналите на турнира.

С края на двубоя между nV и LG беше сложен и краят на елиминационните мачове, и до края на деня оставаха двата решаващи мача за всяка от групите, като от група А щяха да участват Virtus.pro и Team Liquid, а от група В се класираха Ninjas in Pyjamas и Luminosity Gaming.

Polsha Virtus.pro vs clg Team Liquid

Overpass (избор на Team Liquid)

Случайност или не, тези два отбора се срещната на четвъртфиналите на IEM San Jose, като там картите, на които се игра срещата, бяха абсолютно същите, каквито са и тук. Тогава Liquid започнаха на Overpass като полицаи и поведоха с 13:2, но сега бе моментът, в който щеше да дойде отговорът на поляците. Този път те започнаха от страната, която дава предимство и това им донесе голям успех. Халфът вървеше безответно в полза на полския състав и Liquid успяха да се доберат до едва три рунда. След крайното 12:3 в полза на VP се оттеглихме на кратката почивка между халфовете. Втората половина на картата започна добре за американците, които спечелиха pistol рунда, но това не им помогна особено, защото най-добрият отбор на Полша не позволи на adreN и компания да се развихрят. Не закъсня и крайното 16:6, което ни изпрати на втората карта.

Mirage (избор на Virtus.pro)

Изборът на поляците изглеждаше уместен, вземайки под внимание миналото на отбора на тази карта, но в този мач нещата не изглеждаха много добре за тях. Team Liquid започнаха като терористи и халфът се развиваше доста добре за тях. Рундовете се поделяха между отборите и това носеше полза на американския отбор. Крайното 8:7 с полза на Virtus.pro означаваше, че поляците ще имат нужда от цели осем рунда като терористи, ако искат да спечелят този мач с 2:0. В крайна сметка те успяха да спечелят тези осем рунда и го направиха по забележителен начин. Във втория халф се изиграха само девет рунда, като осем от тях бяха спечелени от Virtus.pro, както споменах по-горе. Liquid наистина нямаха какво да предложат на своите опоненти, че да ги затруднят и поляците успяха да надстрелят и надиграят своите опоненти по всеки параграф. Крайното 16:8 донесе победата на VP в този мач, а paszaBiceps бе демонът за американците, защото полякът успя да запише по 24 фрага на всяка от картите.

Играч на мача: paszaBiceps
Играчът, допринесъл най-много за победата: paszaBiceps
Най-слабо представилият се играч: Hiko

1448648154.7544 1448648180.5676

Тази победа за поляците ги изпрати на полуфиналите, където ги чакаше отборът на fnatic, а загубата за Team Liquid означаваше път към хотела, а след това и самолет към САЩ.

Shveciq Ninjas in Pyjamas vs luminosity Luminosity Gaming

Mirage (избор на Luminosity Gaming)

Очакван избор на карта, от страна на бразилците, които опитваха да станат единственият полуфиналист на турнира, който не е от Европа. От друга страна NiP излязоха с нагласата да оборят всички слухове, че с напредването на годината, отборът играе все по-слабо и по-слабо. Luminosity имаха възможността да започнат като полицаи в първия халф и отборът успя да се възползва от това по страхотен начин. В първия ден от турнира видяхме, че Нинджите могат да се представят страхотно на тази карта като терористи, дори и срещу най-добрите отбори в света. По всичко личеше, че днес играта им не вървеше толкова добре. Халфът бе спечелен безкомпромисно от бразилците с 12:3 и това постави NiP в много неизгодна позиция. Въпреки всичко видяхме, че шведският отбор не се е предал и беше дадено началото на обрат, но почти незначителният брой рундове, който отборът спечели като терористи, им изигра лоша шега и Luminosity успяха да спечелят първата карта с 16:10. Усилията, които allu положи да помогне на своя отбор, се оказаха недостатъчни и след края на Mirage, NiP изоставаха в резултата.

Cache (избор на Ninjas in Pyjamas)

Шведският отбор започна от по-удобната страна на картата, но за тяхно съжаление, играта им като полицаи от първата карта не успя да се пренесе на тази. Нинджите не успяваха да удържат отбора на Luminosity и това донесе голямо предимство на бразилците. Крайното 9:6 в полза на LG, в края на първия халф, даде голямо предимство на отбора, особено с оглед на тяхната игра като полицаи от първата карта. Този път рундовете от първия халф се оказаха достатъчни за NiP и зрителите в залата, и по света, видяха нова порция NiP Magic, която докара нещата до 15:15. Продължение щеше да реши изхода на картата. Още в началото на въпросния overtime видяхме, че NiP имат предимство и в крайна сметка спечелиха продължението с 6:4. Крайното 21:19 донесе изравняване на резултата и ни изпрати на третата карта в този сблъсък.

Cobblestone (решаваща карта)

Тук също видяхме шведско-финландския състав от страната на полицаите в първия халф. За тяхно съжаление не само това се повтори. Развитието на халфа също беше идентично и Luminosity успяха да спечелят първия халф с 9:6, което за пореден път показа, че бразилският състав е сред отборите, които трябва да бъдат считани за сериозна заплаха на тази карта. Вторият халф започна със спечелен pistol рунд за LG, който сложи началото на края на отбора на NiP. Шведският отбор не успя да спечели нито един рунд от страната на терористите и след седем поредни рунда като полицаи, Luminosity спечелиха картата с 16:6, а с това и целия мач с 2:1.

Играч на мача: coldzera
Играчът, допринесъл най-много за победата: coldzera / fer
Най-слабо представилият се играч: friberg

1448664164.0006 1448666724.1064

            1448664265.5075    1448666759.1031

Реакциите на GeT_RiGhT и coldzera са показателни за последвалите събития, след края на този мач. NiP си отиват вкъщи, а Luminosity постигнаха целта си да станат единствения отбор, извън Европа, който да бъде на полуфиналите на турнира.

Shveciq fnatic vs Polsha Virtus.pro

Mirage (избор на Virtus.pro)

Поляците започнаха като полицаи на картата, но това не попречи на fnatic да спечелят pistol рунда, при това без да загубят човек. NEO успя да направи общо шест фрага за следващите два рунда, като рунд номер три дори бе спечелен от Virtus.pro, именно благодарение на неговите фрагове. Поляците успяха да навържа няколко последователни рунда и поведоха с 5:2. Въпреки това шведите показаха стабилна игра като терористи и спечелиха първия халф с 8:7. Това им донесе предимство в двубоя, особено след спечеления pistol рунд на втория халф. Тук беше моментът, в който VP показаха за пореден път защо са считани за най-добрия отбор, стане ли въпрос за втори рунд в даден халф. Anti-eco рунда бе загубен от fnatic, а поляците спечелиха и последвалите три рунда, излизайки напред в резултата с 11:9. В рунд 21 видяхме зашеметителен quad kill от JW, при това на force-buy от неговия отбор, и това позволи на fnatic да останат на картата. Въпреки всичко Virtus.pro не загубиха контрол над нещата и спечелиха Mirage с 16:11.

Inferno (избор на fnatic)

Страната на полицаите беше заета от fnatic, в първия халф, и това се оказа огромен плюс за отбора на flusha. Както ни е известно, fnatic са считани за най-силният отбор на тази карта и те неведнъж са го доказвали през годините. В този мач шведите отново показаха защо имат най-тежкия CT халф на картата и на поляците не им беше оставено никакво място за действие. Рундовете отиваха в полза на fnatic и крайният резултат в халфа достигна до 13:2. Полският гранд показа воля и умения то страната на полицаите и вторият халф започна много обещаващо за състава на TaZ. Нещата бяха докарани до 14:10 в полза на fnatic, преди VP да изпуснат контрола над нещата и това позволи на шведите да спечелят картата с 16:10, като така изравниха резултата в картите и ни изпратиха на последната карта от този мач.

Cache (решаваща карта)

Шведите отново започнаха като полицаи и това отново им донесе позитиви, от които те успяха да се възползват по прекрасен начин. Началото на картата бе дадено с един нечовешки АСЕ от JW, а неговите съотборници успяха да развият това, което той направи, повеждайки с 3:0. На първия си full-buy рунд поляците успяха да спечелят и първия си рунд на картата, както и следващия рунд, и така смалиха пасива си до само един рунд. В този момент fnatic превключиха на друго ниво и спечелиха осем, от оставащите десет рунда в халфа. 11:4 не изглеждаше като края на света за Virtus.pro, но отборът отчаяно имаше нужда от pistol рунда на втория халф. Надеждите им бяха убити от техните опоненти, след като шведите спечелиха първите три рунда от халфа и поведоха с 14:4. Видяхме и събуждането на гиганта, което доведе до пет поредни рунда в полза на полския отбор, но тази поредица изглеждаше толкова разумна, колкото и да сръчкаш мечка с пръчка, а в този случай мечката беше olofmeister, който имаше нужда от точно това, за да вземе AWP и просто да сложи край на мача. Virtus.pro не спечелиха повече рундове до края на картата и 16:9 донесе победата на fnatic.

Играч на мача: olofmeister
Играчът, допринесъл най-много за победата: olofmeister
Най-слабо представилият се играч: dennis

1448720557.293 1448720758.5137
1448727083.478

След този мач бе определен първият финалист на турнира и това беше отборът на fnatic. За съжаление се наложи отборът на Virtus.pro да отпадне, но мачът ни предложи голямо зрелище и незабравими емоции, видяхме дори и ACE на pistol рунд, както и някои страхотни clutch-ове, които ще останат в съзнанието ни дълго време.

Daniq Team SoloMid vs luminosity Luminosity Gaming

Mirage (избор на Luminosity Gaming)

За пореден път видяхме бразилците да избират Mirage, като карта за игра, но дали това решение не се оказа грешно точно срещу TSM? Датчаните започнаха като полицаи, спечелиха pistol рунда, както и последвалите anti-eco рундове. Първият full-buy рунд за LG също не протече по план и след като резултата се покачи до 6:0 се стигна и до ранна тактическа пауза, поискана от FalleN. Тя не донесе особен успех на отбора му, защото той продължи да губи рунове. Дори с двама човека повече на картата, Luminosity не можеха да затварят рундовете и това позволи на cajunb да изкара рунд 1v3, както и на karrigan и Xyp9x да clutch-нат рунд 2v4. Стигна се до 14:0 в полза на датчаните, а в последния рунд от халфа fer остана сам срещу трима и това бе момента, в който той блесна и изкара рунда за своя отбор, спасявайки нулата за LG в първия халф. Бразилците спечелиха и pistol рунда на втория халф, и общо четири рунда в халфа, преди TSM да спечелят нужните им два, и да затворят картата с 16:5. Да, решението да се избере Mirage срещу TSM се оказа грешно.

Overpass (избор на Team SoloMid)

След спечеления Mirage се очакваше датчаните да не срещнат никакви проблеми в затварянето на мача, особено на Overpass, но Luminosity решиха да завържат срещата. Началото на картата бе дадено със спечелен pistol рунд за датчаните, които бяха полицаи. 5:0 не закъсня и вече мачът беше свършил, според мнозина. Бразилската машина показа воля и спечели няколко последователни рунда, а при 6:6 ни стана ясно, че този мач може да бъде определен като всичко друго, но не и “свършил”. Халфът беше оформен от Luminosity и те поведоха с 9:6, давайки заявка за немислимото, а именно – да победят TSM на Overpass. Бразилският състав спечели pistol рунда на втория халф, както и последвалите рундове, и така увеличиха още повече преднината си. Нещата вървяха от лошо към трагично за karrigan и неговите момчета, а след всеки пореден спечелен рунд от Luminosity се очакваше и моментът, в който датчаните ще избухнат и ще обърнат развоя на нещата. Общото между този очакван момент и между спечелените рундове от TSM във втория халф е само едно, и то е че и двете неща не се случиха. 7:0 във втория халф и 16:6 като краен резултат увенча Luminosity с успех на картата и това принуди отборите да разрешат спора помежду си на последната карта.

Inferno (решаваща карта)

За пореден път TSM започнаха от удобната страна на картата, но за първи път загубиха pistol рунда, при положение, че бяха полицаи. Triple kill от fer донесе успеха на Luminosity, а 3:0 не закъсня. При 4:4 нещата не изглеждаха толкова зле за Team SoloMid, но тогава LG започнаха усилени офанзивни действия срещу В бомба, като това им донесе преднина от 8:4. Датчаните отговориха с два поредни рунда в своя полза, но халфът беше затворен от Luminosity с 9:6. Със спечелването и на втория pistol рунд на картата, бразилците изглеждаха като фаворити за спечелването ѝ, но вторият рунд от халфа бе спечелен от TSM, както и последвалите два рунда. Това смали преднината на LG до само един рунд. Започна размяна на рундове и се стигна до 12:12, а след това и до 15:13 в полза на Luminosity Gaming. Духът на датчаните не бе сломен и те изравниха резултата, а това ни изпрати в overtime. Той бе спечелен безкомпромисно от бразилците с 6:2 и след крайното 21:17 те спечелиха картата, а с това и мача.

Играч на мача: fnx
Играчът, допринесъл най-много за победата: fnx
Най-слабо представилият се играч: device

1448736033.8769 1448743273.6997

С тази победа Luminosity отидоха на финала на турнира, където ги чакаше отборът на fnatic, а TSM се прибраха вкъщи, стигайки само до полуфинал на турнира.

nip fnatic vs luminosity Luminosity Gaming

Train (избор на fnatic)

Началото бе дадено на картата, която избраха fnatic. Те започнаха като полицаи, но това не им донесе нищо позитивно, защото Luminosity се изстреляха напред в резултата с 5:0. Шведите опитаха да се върнат на картата и на свой ред спечелиха няколко рунда, но при 8:5 в полза на Luminosity, халфът беше загубен. Шведите успяха все пак да достигнат до 7:8 и това ни изпрати във втория халф. Играта на fnatic не вървеше и от страната на терористите, и отборът спечели само два рунда за целия халф, като Luminosity бързо достигнаха до крайното 16:9 на картата. Това даде големи надежди на бразилците и техните фенове по света, защото следващата карта беше техният избор и те имаха уникалната възможност да затворят мача с 2:0

Cobblestone (избор на Luminosity Gaming)

Шведите започнаха като терористи на картата, но pistol рунда не отиде в тяхна полза. Въпреки това те успяха да спечелят следващия рунд на картата, главно благодарение на olofmeister и неговия desert eagle. Рундовете започнаха да бъдат поделяни и се стигна до 5:4 в полза на fnatic. Преднината им продължи да расте и се стигна до 9:4 в тяхна полза, преди Luminosity да успеят да се върнат в срещата. При 9:6 отидохме във втория халф, където шведският отбор спечели pistol рунда и се стигна до 13:6 в тяхна полза. LG не се предадоха и спечелиха пет от следващите шест рунда, докарвайки нещата до 11:14, от своя гледна точка. Тогава fnatic отново поеха по победоносния път и спечелиха нужните им два рунда, за да оформят крайното 16:11 на картата.

Inferno (решаваща карта)

Бразилският отбор започна от по-желаната страна на картата и за пореден път спечелиха pistol рунда в халфа. 3:0 не закъсня, но в този момент видяхме как fnatic започнаха да играят на познатото си ниво. Шведите печелеха рунд след рунд и така се стигна до поредица от девет поредни спечелени рунда от тях, а началото на тази поредица бе дадено в рунд номер три, когато JW успя да запази M4A4, оръжието, с което dennis на практика спечели следващия рунд, правейки quad kill, без броня. Краят на халфа бе оформен от LG, които спечелиха последните три рунда. При 9:6 бе дадено началото на втория халф, където fnatic спечелиха pistol рунда, последвалите anti-eco рундове, дори и първия full-buy рунд на Luminosity. При 14:6 в тяхна полза изглеждаше сякаш мачът е свършил. Luminosity Gaming все пак успяха да спечелят един рунд във втория халф, но това беше всичко от тях, защото крайното 16:7 не закъсня.

Играч на мача: olofmeister
Играчът, допринесъл най-много за победата: olofmeister
Най-слабо представилият се играч: TACO

1448754155.7011 1448758503.0379

Прекрасен финал за прекрасен турнир. Крайното 2:1 в полза на fnatic им донесе титлата, както и голямата награда от турнира. Тази победа, заедно със спечелените два Major турнира през годината, направиха 2015-та изключително успешна за шведския отбор.

1448758537.2446

Ето как изглежда крайното класиране на отборите от турнира:

1. fnatic – $100,000
2. Luminosity – $50,000
3-4. TSM – $25,000
3-4. Virtus.pro – $25,000
5-6. NiP – $15,000
5-6. Liquid – $15,000
7-8. EnVyUs – $10,000
7-8. Legacy – $10,000

Освен трофея за шампиона бяха дадени още три награди от организаторите – награда за най-добър играч на турнира, най-добър in-game лидер и най-добър снайперист. olofmeister спечели наградата за най-добър играч на турнира. Олоф се класира в топ 5 на цели 12 от 20-те категории на турнира, като дори зае първото място в осем от тях, сред които бяха Най-висок рейтинг (1,35); Убийства в рунд (0,95), което означава, че в почти всеки рунд, в който е участвал отборът му, Олоф е правил поне по един фраг; Най-висока успеваемост в дуелите, отварящи рундовете (71,4%) и Рундове с повече от един фрагове (60,8%).

1448758566.3735

Останалите две статуетки, за най-добър in-game лидер и най-добър снайперист, бяха спечелени от играч на другия отбор-финалист, а именно FalleN. Състезателят на Luminosity Gaming имаше над два пъти повече убийства с AWP, отколкото втория в класацията за AWP убийства. In-game лидерът на LG се представи отлично на турнира и заслужено взе тези две отличия.

1448758561.079 1448758563.5142

Източник на информация и картинки: hltv.org

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *