Gaming Новини Игри

Hearthstone World Championship 2015 – Групова фаза

27.10.2015

author:

Hearthstone World Championship 2015 – Групова фаза

Груповата фаза на Hearthstone Wold Championship е вече минало и макар и резултатите да са доста изненадващи, реших да направя кратък преглед на играчите и класовете с които те ще участва в таз годишното издание на турнира. Забелязват се още в началото някои интересни избора, като това ThijsNL да не играе Druid. Както и много други интересни решения от играчите. Списък на играчите и класовете:

Група А:

Netherlands ThijsNL Mage Warrior Priest
China NoTomorrow Paladin Hunter Druid
Japan Kno Paladin Warlock Druid
United States Jab Mage Hunter Druid

Група B:

Korea Kranich Warlock Hunter Druid
Germany Lifecoach Warlock Warrior Druid
United States Nias Mage Hunter Druid
China Zoro Paladin Hunter Druid

Група C:

China LoveCX Warlock Paladin Druid
Sweden Ostkaka Mage Warrior Rogue
Canada Hotform Mage Druid Rogue
Vietnam Neilyo Warrior Paladin Hunter

Група D:

Canada Purple Mage Druid Rogue
Taiwan Pinpingho Shaman Druid Hunter
Ukraine Neirea Mage Paladin Druid
China Zihao Shaman Paladin Hunter

На първо четене, бих казал, че голямата е изненада е листа на Thijs. Играч станал известен с играта си с Druid, избягва от този дек, като за сметка на това има Priest, а това е единствения Priest в целия списък. Пълната бройка на Druid дековете е 12 от 16 възможни, правейки го най-предпочитания клас от всички.

Друга тенденция е също на лице – Американските играчи, не играят Warrior. Като три от четири избора на класа идват от Европейски играчи.

След Druid, е редно да споменем втория най-предпочитан клас – hunter. Общата им бройка е 8, като личното ми очакване е по-голямата част от тях да са хибридни.

Следващите 2 разпределени по-равно като бройка са Paladin и Mage – по 7 човека са избрали да играят с тези класове. Първото което се забелязва е издигането на популярността все повече на Paladin-а. След отпадането на Патрона, Paladin дек набира скорост и става един от най-предпочитане. Това не значи, че този тип се играе от всички играчи, забелязват се игри както с midrange, така и с Control Paladin. Доста солидни срещу Lock/War.

Другата страна е връщането на Mage в списъците, лично мисля че добра част от тези декове ще са Freeze Mage, макар че вече видяхме на Американските финали да се играе и Tempo версията от доста играчи, дори от класиралите се на финалите.

След като споменахме единствения Priest от Thijs, e редно да обърнем внимание и на Shaman класа. Два броя има записани и те са от Азия. Играчите от този регион винаги са се славили с изобретателност и иновативност в играта си, без значение дисциплината, за това и изненадата не е толкова голяма от това тяхно решение.

Rogue класа има трима представители като два от тях са Американци и един европеец. Като структура, ако не са oil Rogue, бих се изненадал прекалено много. Това просто е най-добрият шанс на Rogue да спечели битките си. Като играчи, които са избрали класа са Hotfrom, Purple и Ostkaka – всеки един показал солидни игри с OTK декове.

И на последно място остана Warlock – като включим факта за наличието на доста Paladin декове, това може да покаже наличието на само четири броя от класа. Lifecoach е един от играчите, които не се страхува да играе с този клас, както в повечето случаи е правел. Друго интересно е, че останалите три дека идват от азиатския регион. Отново интересни избори на играчите от този част на света и най-вече, какво са ни подготвили тази година.

 

Резултати:

След като разгледахме групите и какви класове са ни подготвили играчите е време да видим, какво стана след изиграването на груповата фаза.

На първо място трябва да отбележим напредъка на азиатския континент. В последните 8 състезатели има пет от континента, това показва и добрата им подготовка за турнира. Отпадането на Lifecoach и Neirea е голяма изненада за мен. Макар и Lifecoach да поясни, че дековете му са били слаби за съперниците в групата, очаквах малко по различна подготовка от тези играчи и като цяло по-предно класиране. От другите континенти – Американския даде най-много “жертви” в груповата фаза. Те може би паднаха жертва и на избора си на декове, като по-голямата част използваха така наречения Tempo Mage. Единствено Hotform с много късмет мина в следващата фаза, след като началната му ръка с Mage-a срещу Control warrior бе много силна и в крайна сметка взе мача 3:2. След 4 дни битки- груповата фаза изглеждаше по следния начин:

Blizzcon-grstage

Групова фаза

След тези резултати, финалната фаза на турнира, която ще се изиграе по време на самия Blizzcon 2015, изглежда по следния начин:

blizzcon-playoffs

Елиминационна фаза

Без да гледам двойките, мога да кажа че мачовете ще са повече от интересни, не само защото това са последните 8 играча останали в турнира, но и от гледна точка на играта им през изминалата седмица. Thijs вече открито заяви, че иска да отмъсти на Kranish за отстраняването на Lifecoach и да спечели целия турнир. А това е много реална цел, специално с играта която показва през последните месеци и подготовка му за турнира. Kranish от своя страна за втора поредна година стига до тази фаза на турнира, а миналото издание беше на крачка от самия финал, губейки само от TiddlerCelestial. Другите играчи не са стигали през изминалата година до тази фаза на турнира и ще направя всичко възможно да се представят на високо ниво. Като определен играч, които лично бих следил, това е Ostkaka. Той се движи малко под радара на големите имена, но винаги когато участва в надпревари показва солидна игра и много добре чете, ако мога да го поставя така, противника си. Kno, японския представител, е също играч със сериозни амбиции и това което показа по време на груповата фаза само може да ни радва.

Всичките игри от миналата седмица може само да ни подготви за шоуто, колкото Hearthstone има възможността да предложи такова, което ни очаква през идващите почивни дни и финалите. Мачовете със сигурност ще са много интересни и ще получим отговор на много въпроси, например: Ще имаме ли пак финалист от Китай, ще успеят ли европейците да покажат на какво са способни, Ще защити ли честта на Америка единственият останал играч в турнира, както и много други.

Информацията е взета от liquidhearth.com

 

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *