Gaming Новини Игри

Hearthstone World Championship 2015 – Finals

08.11.2015

author:

Hearthstone World Championship 2015 – Finals

Завърши Hearthstone World Championship 2015, последната фаза на елиминации се проведе по време на Blizzcon 2015.

Осемте играчи останали в надпреварата бяха разпределени в предварително поставени двойки, според класирането им в груповата фаза.

Двойките и разпределението предвещаваше европейски сблъсък на полуфинала, личното ми мнение бе, че именно играч от този регион ще спечели целия турнир. Това мое очакване се оказа правилно в края на двата игрални дни. И Ostkaka от отбора на Na`Vi спечели световната купа и правото да се нарича световен шампион. Но нека разгледаме как протекоха срещите през тези дни.

1/8 Финал:

Thijs vs Kranich – пътя на двамата играчи към следващата фаза минаваше през силен и много солиден противник. За Thijs това бе първи Blizzcon като Hearthstone играч, както самия той каза и написа бе вече доволен от представянето си, но би желал да продължи максимално напред. Kranich от своя страна достига за втора поредна година до фазата на елиминациите, като миналата година отпадна на полуфинал. Мача беше доста интересен и оспорван, стратегията на Thijs да влезе в турнира с 3 анти агро дека, започна дава резултат още от самото начало, Freeze Mage взе първата играта срещу DemonZоо Lock и то без много сериозни затруднения. Преднината от игра не изтърпя много време и Combo Druid-а на Kranich набързо спечели срещу Dragon Priest-а, който Thijs играеше тази игра. При 1 на 1 корейския представител бе останал само с по агресивни декове, срещу контрола на Thijs. Третата игра се разви по-много очакван начин след за Hunter срещу Priest, Priesta на холандеца, просто не остави никакъв шанс и след като взе начална преднина, всичко излезе извън контрол за Huntera и отново бележейки преднина за Thijs в играта, оставайки само с Warrior. Той имаше за задача да победи два по агресивни дека. Четвъртата игра от серията започна много неочаквано, началната преднина натрупана от Kranich просто стана прекалено голяма за Thijs да успее да се върне в мача и серията отново бе на равни начела. В последната битка за серията бе много неподходяща за Kranich, по мое мнение, като този Warrior на Thijs имаше много по-добри статистически шанс да спечели, което и се получи в крайна сметка – взимайки мача с 3:2 и място на полуфинала в съботния ден.

Ostkaka срещу PinpingHo – втората срещата от тази фаза, противопостави други двама представители на европейския и азиатския регион. Ostkaka беше другия останал европеец в състезанието и ако победи ще се изправи срещи Thijs. PinPingHo вече бе показал по-време на групите, че списъка му е солиден и не може да бъде подценяван. Започвайки срещата Ostkaka разчиташе на Warr, докато противника му бе с Druid. Вземайки предимство в началото на играта шведа просто не сбърка в по късен етап и спечели тази битка. Втората игра pinpingho избра да остане с Druid, a Ostkaka смени на Freeze Mage. Играта отново протече предимно под диктовката на Ostkaka и резонно след като си генерира достатъчно Fireball’s, си спечели мача. Третата игра започна с двубой Rogue vs Hunter, Pinpingho се възползва много добре от ранно взетата преднина с Huntera и не остави нищо на шанса, записвайки първа точка в мача за себе си. За четвъртата игра от серията PinpingHo избра да играе с Shaman, на Rogue. Това не бе толкова добър план, шведа се възползва от по бавния старт на шамана и взе преднина, която в последствие превърна в победа за себе си и последна точка в играта. Осигурявайки си място на полуфинала и двубой с Thijs.

Zihao срещу Kno – Kno беше показал добра и солидна игра, Zihao беше минал през групата на шампиона на Америка и класиралия се на второ място в Европа, Purple и Neirea. Китайския представител започна силно и спечели първата си игра със Secret Paladin. Kno. се възползва от това че този дек вече не е в игра и изигра много силен остатък от мача. Печелейки първо с midrange Paladin, който не остави много шанс на агресивния mech shaman. Zihao, не изяви желание да играе отново със шаман и записа Hunter-a си за следващата среща с Combo Druid, Kno, знаеше срещу какво се изправя и се възползва от тези свой познания, като успя да спечели играта и да поведе в серията. В игра номер 4, китайския участник отново бе със своя Hunter, докато Kno остана само с Zoo lock. Hunter-a като цяло има по-добър мач в тази двойка, но не това се случи в този мач. Kno се възползва от предимството си и спечели двубоя и мача. Така японския участник зае третото място на полуфиналите.

Zoro срещу Hotform – Hotform избра да започне мача с Tempo Mage, това негово решение се оказа доста печелившо, успявайки да вземе първия мач срещу Paladin. Това е донякъде добър ход, тъй като Mage дека не е много солиден срещу някой класове. Влизайки във втория мач, Hotform избра Rogue, докато Zoro отново избра Paladina. Това традиционно е малко по-труден мач за Rogue, заради голямото количество единици, които се генерират от Paladina. Zoro спечели мча и изравни серията. Следващия мач, Hotform отново избра Rogue, докато Zoro избра Combo Druid. Отново не лесен мач за Rogue играча, очакваното се получи и Zoro взе и този двубой за да поведе в мача с 2:1. Zoro остана само с Aggro Hunter, докато Hotform остава с Rogue и Druid. Двата класа имаха сравнително добър мач срещу този вид Hunter. Hotfrom започна завръщането в мача с Druid и това се оказа добър ход, принуждавайки китайския си противник в размяна на малките му чудовища в по-големите на Druida. Изграждайки добро предимство преди късната игра и победа, за да изравни серията. Всичко щеше да се реши в битка между Hunter и Rogue. Zoro нямаше много късмет при изтеглянето на карти и това не му даде очакваното предимство в началото на мача, Hotfrom се възползва и това се превърна в победа за него и победа в този мач. Класирайки го във финалната четворка.

1/2 Финал:

В последните 4 остана само един претендент от Азиатския регион, за разлика от 5 в предния кръг. За сметка на това всички играчи от другите региони се класираха напред в състезанието. Това ни предостави следните двойки: Thijs срещу Ostkaka и Kno срещу Hotform.

Thijs срещу Ostkaka – След като разбрах какво ще е двойката на полуфинала, нямах търпение да видя как тези играчи, ще изиграят своя двубой. Може едни от най-методичните в играта си, и лично за мен много приятни за гледане. Мача започна ударно, както се очакваше, Priest срещу Warrior бе първия двубой. Играта започна много добре за Ostkaka, Thijs нямаше отговори и начална ръка за да се, предимството което шведа имаше стана прекалено голямо и в края си спечели тази битка. За втората среща Thijs избра Mage, a Ostkaka своя Rogue. Макар и да успя да използва всичките си Secrets, внимателно позициониран Loatheb с много голямо поле от страна на Ostkaka затвори играта и спечели много убедително втората игра за да поведе 2:0. Оставяйки само с Freeze Mage за да спечели мача, докато Thijs имаше целия си арсенал от декове и класове да се пяопита да обърне мача. Битката започна с Warrrior, играта бе доста оспорвана и макар да успя да използва Alexstrasza на противника си, Ostkaka бързо загуби преднината в точките живот, заради голямото количество Armor което натрупа Warrior. Thijs започна завръщането си в мача добре, сега оставаше да победи с още 2 дека, първия от който бе Freeze Mage излизайки срещу същия дек на противника. Може би очаквано този дуел стигна до Fatigue, като и двамата играчи останаха без карти, Thijs се позиционира по-добре накрая на играта и уби противника си с наказателните точки, които получа за това, че няма карти. Всичко щеше да се реши в дуел Freeze Mage и Dragon Priest. В този дуел Mage-a имаше по-добра позиция и по-добър шанс да спечели. И макар да имаше контрол през върху полето през по-голямата част от играта, Thijs загуби след комбинация от 2 Fireball-a, Frostbolt и Ice Lance. Нещо много специфично за този вид Mage. Ostkaka бе на един мач от това да стане световен шампион и може би отстрани най-голямата заплаха за това, Thijs, с резултат 3:2.

Kno срещу Hotform – Втория полуфинал бе между американски и азиатски представител. Hotfrom успяваше да победи всеки противник с резултат 3:2 и да продължи, сега бе на игра от финала. Kno като дебютант се справяше много добре и това класиране не бе изненада за всички. Мача започна с Lock срещу Druid. Hotform изневери на стила си и започна с различен клас от Mage, играта му с Druid бе добра и дори успя да притисне противника си с този zoo дек, но в крайна сметка 2 Defender of Argus успяха да тушират агресията и да поставят играта във фаза в която, ако не изтеглиш достатъчно добра карти губиш, Kno спечели тази игра и поведе 1:0. Веднага след това канадеца Hotform се върна към Tempo Mage във втората играта, срещу midrange Paladina на Kno. Емоционалната рулетка в тази втора игра бе на високо ниво, Kno успя да вземе предимство след като направи невероятен ход на поле с Dr Boom от двете страни, изигравайки Equality, след което сложи Silence на своя доктор, връщайки го на 7 живот. Тук Hotform изпробва късмета си с 2 Flamewaker-a, Arcane Missles, Mirror Image и много късмет при ударите. Това обърна играта в коренно различна посока, от където Hotfrom се възползва и изравни серията. Третата игра бе Druid срещу Rogue, Kno взе инициативата в свои ръце след така наречените силови ходове, изигравайки Dr. Boom но ход 5. Hotform обаче се върна и от тази неприятна позиция. След много добри ходове в последната част на мача, sap и Sprint, канадеца обърна мача и успя да победи с втория си Oil, повеждайки с 2:1. Четвъртата игра от серията започна като Paladin срещу Druid. Hotfrom оставаше да спечели с Druid, за да спечели мача. Kno започна много агресивно в началото, тази агресия даде достатъчно преднина за да спечели битката и да докара серията до последната игра. В последната битка Hotform взе преднина в маната, а това е нещо много важно при битките между Druid-и. След много размени на чудовища и ходове, Hotform събра достатъчно чудовища да може да използва Savage Roar и да завърши играта. Спечелвайки правото да играе на финала срещу Ostkaka.

Финал:

Ostkaka срещу Hotform – Мача започна с Mage срещу Mage, Hotform беше в неудобна позиция с Tempo-то си срещу Freeze Mage-a на Ostkaka. Шведа се позиционира много добре в мача и си свали маната на 9 карти, последва този ход с много силни ходове за премахване на полето на противника и останали магии за генериране на солидна бройка Fireball. Това премина в агресивно изиграна Alexstrasza и победа за Ostkaka. Втората игра в срещата бе Rogue срещу Warrior. Ostkaka тук изпита повече затруднения, тъй като остана без карти в един момент от играта. Три поредни изтеглени карти, обаче дадоха карти на шведа да убие противника си. От своя страна Hotform нямаше късмет в последното теглене и загуби и този дуел. Ostkaka бе на игра от победа и Rogue дека му бе оръжието да я постигне. Hotform избра Druid да се противопостави на този дек на противника си. Ostkaka взе предимството в началото на играта и създаде много добра възможност да спечели, имайки солидно оръжие и присъствие на полето. Всичко стана възможно и след Azure Drake като последна карта от дека. Така Ostkaka е настоящия шампион на Hearthstone. Печелейки голямата награда и признание от целия Hearthstone свят.

 

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *