Игри

Pronax и Fnatic по пътя към величието

01.12.2015

author:

Pronax и Fnatic по пътя към величието

Каквото и да кажа за Markus ще е малко.. Корейците в StarCraft-a имат един термин Bonjwa – това е термин, който те използват, за да опишат StarCraft играч, който е доминирал сцената за дълъг период от време.

За жалост историята на Counter-Strike Global Offensive е доста млада, за да дадем такава титла на даден играч или отбори, но определено ShveciqFnatic  последната една година пренаписаха доста тежко историята, но преди да стигнем до там нека ви представя нашия лирически герой.

pronax  Pronax ще търси ново предизвикателство след като напусна FNATIC.

Markus влиза в светлината на прожекторите през вече делечната 2008 година, като става част от отбора на ShveciqPlayZone в CS 1.6, където не оставя някаква голяма следа, макар и да успява да играе за организации като H2k-Gaming, Begrip Gaming, ESC-Gaming, Coldfrag и други. Винаги е бил втора класа играч и никога не успявал да пробие в големия CS. Но всички знаем, че в активните години на CS 1.6 конкуренцията беше убийствена и беше много трудно да пробиеш като отбор, още по-трудно беше да пробиеш като играч.

Като повечето шведски играчи, Markus вижда надеждата в CS:GO и се качва на влака още в самото начало, като първия отбор за който заиграва е Shveciq Team X, който още след първия месец бива пикнат от организацията Shveciq Absolute Legends.

Състава на Shveciq Team X.

Shveciq pronax

Shveciq lidde

Shveciq rdl

Shveciq Spitfire

Shveciq emilio

С времето този състав преживява редица промени (без да ви губя времето в излишни писаници). Може би най-запомнящата се такава беше VAC бана на Shveciq emilioкойто стана по време на официален мач, като след това през отбора минават редица играчи, като Shveciq olofmeisterShveciq dennis, Shveciq schneider и други такива бъдещи звезди на шведския CS:GO.

absolutelegends

 

С тези отбори Shveciq pronax не успява да запише кой знае какви успехи, като може би най-голямото постижение си остава 3-4 място на EMS One Spring Season, където губят от ShveciqFnatic с 2:1 и прибират скромната сума от 4,000$.

За добро или лошо всяка кофти приказка има своя край, като след разпада на Shveciq Team X/Absolute Legends трима от играчите приемат ново предизвикателство и то се казва Shveciq n!faculty, където с малки промени в състава отбора вече търси своето място под широкото небе на CS:GO.

Състав на Shveciq n!faculty:

Shveciq rdl

Shveciq Spitfire

Shveciq pronax

Shveciq pyth

Shveciq lidde

Отборът бързо влиза в ритъм и печели DreamHack Valencia 2013 и скромната сума от 6,492$ и класиране за DreamHack Winter 2013. За жалост, като повечето шведски отбори по това време и този не успява за дълго да си задържи състава. На мястото на Shveciq pyth и Shveciq lidde влизат две датски машини а именно  Karrigan и  gla1veКакто вече свикнахте да ви казвам и този състав не успява да направи нищо и след разочароващо представяне отбора е разпуснат.

От тук насетне сигурно си задавате въпроса а сега какво? Какъв е пътя на Markus…

1353667729.3119

Влизайки в средите на CS:GO, ShveciqFnatic започват да градят отбора си около един от техните играчи още от периода им в 1.6 а именно Shveciq MODDII, който е част от най-слабия период на организацията в CS историята им. През отбора минават играчи като Daniq FriisDaniq traceDaniq Xyp9x и много други такива бандити. След първите два неуспешни опита с различни състави  идеята на Shveciq MODDII е да създаде изцяло Шведски състав заради проблеми с комуникацията, като пробва доста играчи, които не са толкова познати все още на сцената.

Състава на новоизглеждащия ShveciqFnatic:

Shveciq Devilwalk

Shveciq schneider

Shveciq MODDII

Тук идва и моментът за нашето момче Markus. На 11.12.2013 той получава шанс да бъде един от играчите на ShveciqFnatic – определено възможност, която не се пропуска.  С времето състава пробва както Shveciq dennis така и Shveciq KRiMZкато и двамата към тогавашния момент не оставят добро впечатление на отбора и целия състав се спира върху едно име а именно Shveciq JW.

Този отбор тръгва плахо, като първоначално нямат някакви кой знае какви успехи и след като усещат, че работата не върви отбора решава да премахне капитана си, а именно Shveciq MODDIIНа негово място в отбора влиза Shveciq flusha който в бъдещето ще се окаже един от най-ключовите играчи за състава.

Състав на ShveciqFnatic за първият мейджър в историята на CS:GO –  Dreamhack Winter 2013.

Shveciq Devilwalk

Shveciq schneider

Shveciq flusha

Shveciq JW

Shveciq pronax

За DreamHack отборът на Fnatic се пада в една група с отборите на LGB eSports,Clan-Mystik и  Natus Vincere.

grupa

На пръв поглед – нелека група, но Markus и компания излизат от групата с чисто 2:0 и загатват за потенциала и възможностите на този отбор. Въпреки, че не са сред фаворитите при наличието на отбори катo VeryGames и Shveciq Ninjas in Pyjamas.

Първото предизвикателство след груповата фаза се казва  FranciqRecursive eSports, като французите не са случайни – в състава личат имена като Franciq kennyS и Franciq Happy. Нелека победа с 2:1  за отбора на Shveciq pronax и компания, който си личи че е лидера на отбора, като в някой от първите си интервюта тогава още загатва за начина по който вижда играта и разсъждава върху нея.

1385654231.7736

Следващото препятвие за отбора се казва  usa_flag compLexity Gaming, в отбора отново имаме познати лица, като usa_flagn0thing,  usa_flagHiko,  usa_flagSgares. Честно казано мачът минава доста леко за отбора на ShveciqFnatic. Отново отбора блести с изключителна отборна игра и изключително доминантен стил.

1383311016.7529

И така за първи път в новата си история ShveciqFnatic се оказват на финал и то на първия мейджър турнир в историята. На финала те трябва да се изправят срещу един от най-добрите отбори тогава и един от най-силните състави в историята на CS:GO – Shveciq Ninjas in Pyjamas. Състав, който няма нужда да представям начело с “THE SPRAY KING” Shveciq GeT_RiGhT.

getrightSPRAYKING

Ще си позволя да използвам фразата, че това е малко като Давид и Голиат. Самия факт, че ShveciqFnatic са на финал е успех сам по себе си, но както казах по-рано, това е организация, която е свикнала да печели и да бъде номер едно.

Картите за финала са Dust2 – Inferno и Train. Като по това време Shveciq Ninjas in Pyjamas се смятат за най-добрия отбор на Inferno в света.

След доста близко Dust2 с резултат 16:14 и победа за ShveciqFnatic  дойде време за inferno, където Shveciq Ninjas in Pyjamas показаха кои са и премазаха противниците си с резултат 16:6. Дойде време за последната карта Train, нова карта на професионалната сцена и се очакваше двата отбора да наравно подготвени за нея но не…. Както обичам да казвам Товарния влак удари Shveciq GeT_RiGhT и компания с резултат 16:2 и така първия мейджър шампион се казва ShveciqFnatic

fnaticwining fnaticMAJOR

 

Отборът се представяше много добре и беше изключително доминантен. Време беше да се докажат още един път, като този път арена на битките беше легендарната зала Spodek в Катовица, Полша. Беше дошло време да защитят титлата, която спечелиха преди само три месеца и да покажат на критиците, че това не е било случайно.

spodek

За жалост отбора на ShveciqFnatic не се представи така, както очакваха всички и още на плейофната фаза бяха елиминирани от отбора на  NorvegiqLGB eSports където блестяха имена като Shveciq olofmeister Shveciq dennis  Shveciq KRiMZ Shveciq eksem (Maikelele).

1394918982.7842

И така веднага след турнира стигаме до повратна точка в историята на ShveciqFnatic, която е премахването на Shveciq schneider и Shveciq Devilwalk ,а на тяхно място бяха привлечени бъдещите суперзвезди – ShveciqKRiMZ и Shveciq olofmeister.

Състав на ShveciqFnatic след ESL One Katowice 2014:Shveciq

 flusha

 JW

 pronax

 KRiMZ

 olofmeister

Можем много да си говорим за този състав и за тези играчи. Eто някои от техните постижения.

1234

Като нещото, което си остава най-значимо е, че това е единствения състав, който е печели три мейджъра (от общо 8). Също така това е единствения състав към момента, който е печелил два мейджър турнира един след друг (ESL One Katowice 2015 – ESL One Cologne 2015). И тук вече сигурно идва въпроса, защо ви занимавах толкова много с  pronax при положение, че не е най-големия стрелец, нито най-добрия снайпер, нито най-добрия играч на Fnatic. Занимавам ви с него, защото това е човекът, който издигна този отбор от нулата и направи от едни играчи отбор. И то не какъв да е отбор, а най-успешния отбор в историята на CS:GO. Това е човека заради, който CS:GO от игра на стрелба стана чисто тактическа игра, защото когато си най-добрия всички се учат от теб и всички искат да са като теб. Истината е, че ако не беше Markus в състава на Fnatic едва ли щяха да успеят да постигнат това. Защото абсолютно всеки един играч/анализатор/коментатор си признава че той е човека, който анализира и разбира играта най-много. Сега с нетърпение чакам да видя кой отбор ще е следващата спирка за него? Дали това няма да е  Ninjas in Pyjamas? Вие какво мислите?

kraipronax

 

източник на снимките: hltv.org

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *