Игри

Развитието на SC2 в Корея в началото на 2016 – GSL Code A резултати

08.01.2016

author:

Развитието на SC2 в Корея в началото на 2016 – GSL Code A резултати

Ето че неусетно започна новата година и с нея приключи дългата пауза, в която нямахме поглед над състоянието на корейските играчи в крафта, както и как играят те. Но чакането най-накрая приключи и започнаха новите сезони на GSL (Global StarCraft League) и SSL (StarCraft Star League). В тези два турнира са коцентрирани най-могъщите играчи по StarCraft и като запален фен на играта, реших да драсна тази новинка, за да ви ъпдейтна с първите резултати от турнирите, като тези от GSL-а са пресни пресни, защото току що спря стрийма.

GSL:

Понеже това е началото на сезона, започваме с чисто нови 60 играчи, които минаха през квалификациите. Сега те са в Code A, където ще се изправят един срещу друг в срещи от формат BO5 (три от пет). Мачовете ще се изиграят в рамките на 9 дни, започвайки от 8ми януари и приключвайки на 5ти февруари. Тогава ще знаем 32мата играчи, които ще преминат в следващия рунд – Code S!

08.01.2016Ден 1

Zicon_small BuyL 1 : 3 Ticon_small aLive
Ticon_small Sorry 0 : 3 Ticon_small Cure
Ticon_small Dream 3 : 2 Zicon_small HyuN
BuyL срещу aLive – 3.5/5 Изключително напрегната битка, където BuyL някак си отказваше да играе модерния начин на Legacy of the Void, на който идеята е да изкара по-бързи roach-ове и няколко ravager-а, с които да се защитава в ранните фази на играта. Зергът заложи на стила на игра, който беше доминантен за миналите експанжъни – мути от две бази и ъпгрейди на лингите, но това му изигра лоша шега, и единиците му не бяха достатъчно корави, за да се справят с агресивния стил на aLive. Като цяло си личеше, че BuyL си е починал малко от крафта за през празниците и не се беше нагодил добре към промените в TvZ мачъпа. Но нека не забравяме, че той успя да стигне до три финала през миналата 2015-та година и да вземе три сребърни медала, така че очаквам велики неща от него за в бъдеще. aLive беше изключително подготвен с модерни билдове и тайминг-атаки от две бази. Имайки се в предвид липсата му от сцената след разпадането на EG-TL отборът в Proleague, ми хареса, че още се крепи на високо ниво в крафта. Нещата за ByuL не приключват тук, защото след 5 дни (на 14 януари) ще играе vs Picon_small Trust в SSL-а. aLive също се е класирал за там, така че си личи, че се е подготвил за LotV.

Sorry vs Cure … 2/5 Нямам какво да кажа освен, че тази среща беше повече от one-sided. На моменти си мислех, че Cure си е махнал ръцете от клавиатурата и се е хванал за косата, чудейки се КАК ТАКА опонентът му има два пъти повече армия от него? Cure просто игра великолепно, а и има доста опит в офлайн евенти (главно Proleague сезоните на 2015). Не мога да кажа същото за Sorry, просто защото е ново лице и ново име в сцената, но дано да показва по-добри резултати за в бъдеще!
Dream vs HyuN – 4.5/5 уникална среща и игра на нерви до последния момент. И двамата играчи бяха в изключителна форма, което не е учудващо за Dream, имайки се в предвид, че играе в SKT1, но HyuN е професионален играч от ДЕСЕТ години и все още играе на най-високото ниво. Това ще е и последният турнир на HyuN, преди да даде две години от живота си в корейската армия. Dream “избухваше” с агресия от 2 бази всяка една игра, но зергът не се даваше лесно. За разлика от ByuL, HyuN заложи на любимата си единица – roach-а, за да се пази в началото на мачовете, а не бързаше да изкара муталиски. Но пък това означаваше, че няма достатъчно противовъздушни единици, което позволяваше на Dream постоянно да щъка из зергските бази с по един два дропа и да убива я по някой работник, я по някоя царица. Въобще целият сблъсък беше изпълнен със страшно много мултитаскинг и се отделяше особено внимание на контрола на всяка една единица. Ако гледате записите от само един мач от тази новина – определено гледайте тези!
На 13ти януари ще можем да гледаме на живо в Twitch мачовете от втория ден на Code A:

Picon_small Trap vs Zicon_small Shine
Ticon_small Forte vs Ticon_small BrAvO
Ticon_small GuMiho vs Zicon_small Dark

А на 15ти януари (трети ден от Code A), ще играят:

Zicon_small DeParture vs Picon_small Stats
Ticon_small Bbyong vs Zicon_small DRGLing
Ticon_small Bomber vs Picon_small Seed

Всички групи и цялото инфо за GSL, можете да видите тук: Liquipedia
Записите от GSL-а и още много SC2 VoD-ове има тук: YouTube

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *