Други

Log Horizon

18.08.2016

author:

Log Horizon

Представете си, че един ден си пускате любимото MMORPG, пускате поредния ъпдейт и изведнъж се окажете затворени в неговия свят с всички негови плюсове и минуси. В случай, че не можете да направите визуализацията, продуцентите от NHK и студиата Satelight и Studio Deen са създали два сезона с по 25 епизода, за да ни покажат какво би било.

Разбира се, трябва да отбележа, те не са единствените, които са подхванали така наречения Trapped in a Game жанр, но според мен са се справили най-добре поради редица причини.

Aдаптацията по новелата на Touno, Mamare (писателя),Hara, Kazuhiro (илюстратора) е особена.

На първо място анимето успява да представи света на MMORPG-тата такъв, какъвто е. В анимето може да видим класи, субкласи, раси, поушъни за lvl-up-ване в началните левъли, mount-ове, които се придобиват чрез изпълняването на трудни куестове и други. Анимето показва как работят тези правила и дават възможност на героите да надграждат съгласно тях и да променят света около себе си, които малко по малко променя правилата съгласно фактическото съществуване на приключенците. Най-лесният пример е как постепенно mpc-тата се превръщат от повтарящи една и съща реплика същества в човешки същества в харектер и мнение и как всъщност някой безсмислени за игра субкласи се оказват най-полезното нещо, което може да имаш.

Друго много важно нещо е, че след като 30 000 души са затворени в играта, не се появява някаква сила, благодарение на която, когато умреш в играта, умираш и в истинския живот(клишето на жанра) – точно обратното. Тук се прераждаш в най-близката катедрала или save point и продължаваш да “играеш”. Разбира се, съществува уловка в цялата схема, но не е съществена част от сюжета.

На второ място света е обширен. Съществуват множество играчи, множество градове, NPC-та, и както ни загатват във втори сезон – множество интернационални сървъри с още повече играчи. 

На трето място – героите. В случая нямаме един главен герой протагонист, който трябва да реши основния проблем, а множество главни герои, всекои от който има собствена роля в историята. Основните герои в историята са героите-ветерани от играта, които са част от легендарната гилдия в света на Elder Tale, не-гилдията Debauchery Tea Party, която е известна с това, че успешно е приключила големи рейдове само с 27 играчи в партията.

Основни герои в анимето са :

shiro
  • Shiroe – раса Half-Alv(една от осемте раси в играта), клас Enchanter(магьосник съпо
   рт) съсsubclass Scribe(писец). В реалния свят героят трябва да завършва инжинерствертво на 23 години, но играейки играта от тинейджър, той е до такава степен зарибен, че посещава чуждестранни форуми и дори има блог за нея. Никнейма на Широе е злодея с очилата, поради множеството познания за играта, факта, че не обича да бъде центъра на вниманието, а да действа на заден план, както и че е страхотен стратег.

   nao
  • Naotsugu – раса човек, клас  Guardian със събклас Border Patrol(да си кажем на разбираем език
   тежък Танк). В реалния свят е на 25 години и работи като някакъв корпоративен служител. Преди да се логне
   с новия ъпдейт, не е играл играта от 2 години, но решава да я пусне за забавление. Приятел е на Широе от много време и има много мръсно подсъзнание, което свободно представя.

 

 • Akatsuki – раса човек, клас Assassin със субклас Tracker. В реалния живот е 20 akaгодишна студентка, която е тренирала кендо. Когато се оказва затворена в света намира Широе, с когото е играла множество пъти и за когото знае, че притежава променяща лика отвара. До момента на Апокалипсиса(дена, в който всички са затворени в играта) е играла с мъжки аватар, но когато попада в неговото тяло, осъзнава, че трябва да възвърне нормалния си лик и ръст.
nya
 • Nyanta – раса Werecat, клас Swashbuckler(вид меле клас) съ
  с субкла
  с Chef. Може би е най-
  големият герои, най-вероятно към края на 30-тте, началото на 40-тте си години. Бил е бета тестър на играта и част от Debauchery Tea Party.

Има още поне 10 героя, които мога да представя, но тъй като се появяват по-късно в анимето и то по интересни начини, няма да ви спойлвам.

Това аниме е за всеки почитател на MMORPG-тата, на Sword Art Online и на статегическите игри.

Първи сезон от анимето е преведен на български от субгрупата Sabotage до 10-ти епизод и са качени в Замунда. Целият първи епизод е качен с превода на HorribleSubs на английски пак в Замундата, а втори може да намерите в торент тракера nyaa.se.

Приятно гледане!

 

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *