Технологии

AMD спечели сделка за изграждане на най-бързия в света суперкомпютър за правителството на САЩ!

15.05.2019

author:

AMD спечели сделка за изграждане на най-бързия в света суперкомпютър за правителството на САЩ!

На 7ми Май AMD обяви, че американското министерство на енергетиката е избрало да си партнира с Cray и AMD, за да закупи най-големия и най-скъп суперкомпютър в света. Смята се, че сделката е на стойност общо $ 600 милиона долара и ще бъде пусната в експлоатация в началото на 2022 година.

Сделката е солидна победа за AMD, тъй като освен, че ще доставят както комбинация от EPYC и Instinct процесорите, така и компанията ще получи финансиране за разработването на специфични технологии, свързани с нововъзникващите тенденции в суперкомпютрите.

Нека да кажем малко за самата система “Frontier”. Тя ще бъде доставена от Cray, компания, известна със своите суперкомпютърни системи към Националната лаборатория Oak Ridge в Тенеси и ще бъде закупена от Министерството на енергетиката. Системата ще бъде използвана в широк спектър от дейности, вариращи от моделиране на напреднали медицински молекули с хиляди атоми до симулирането на ядрени реакции и др.

Frontier е планиран за доставка в края на 2021 г. и въведен в експлоатация малко след това за началото на 2022 г. Веднъж пусната онлайн, тя ще бъде най-бързата и най-мощната (местна) компютърна система в света.

Сделката ще струва общо 600 милиона долара, но самата система ще струва 500 милиона долара, а допълнителните $ 100 милиона се дават на AMD и Cray за разработване на част от хардуера, който влиза в системата.

Източник: wccftech.com

Благодарим на Тодор Колев за новината.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *