Технологии

Asus обявява първите си LCD & OLED монитори с Dolby Vision

07.08.2019

author:

Asus обявява първите си LCD & OLED монитори с Dolby Vision

Първо представени по време на CES, Asus си партнира с Dolby, за да направят своите 32-инчов PA32UCX (LCD) и 22-инчов PQ22UC (OLED) – първите потребителски компютърни монитори с Dolby Vision.

Филмовите студиа използват усъвършенствани и много скъпи монитори за HDR степенуване, но в потребителското компютърно пространство HDR-а беше просто мираж. Това ще започне да се променя по-късно тази година с пускането на по-евтини – но все още не точно достъпни – монитори от Apple и Asus.

Двата LCD и OLED PC монитора на Asus ще бъдат първите, които поддържат Dolby Vision, освен HDR10 и HLG. 32-инчовия PA32UCX (LCD) и 22-инчовия PQ22UC (OLED) бяха показани на CES 2019 и CES 2018, съответно, но без поддръжка за Dolby Vision. Междувременно двете компании си партнираха, за да добавят тази нова функция.

32-инчовият Asus PA32UCX разполага с 4K LCD панел с miniLED подсветка и 1152 локални зони за затъмняване, способен е да достигне 1200 нита пикова яркост. Компанията казва, че използва квантов тонов филм, за да постигне 99% DCI-P3 и 89% Rec.2020 цветово покритие.PA32UCX е фабрично калибриран за dE под 1. Той е оборудван с HDMI 2.0, DisplayPort 1.2 и Thunderbolt 3 USB-C. Мониторът е насочен към видеографи, кинематографи и т.н.

22-инчовият PQ22UC разполага с 4K OLED панел с контрол на нивото на пикселите. Asus обяснява, че използва RGB-лентов OLED, а не „бял OLED“, който се среща в OLED телевизорите. Докато RGB OLED-А технически позволява на OLED екран да доставя по-наситени цветове при по-високи нива на яркост (в сравнение с белия OLED), този монитор има пикова яркост от само 330 нита. Панелът е произведен от JOLED, съвместно предприятие между Japan Display, Sony и Panasonic.

източник:flatpanelshd.com


Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *