Технологии

Comet Lake-S на Intel ще работи под нов сокет и чипсет – 400-Series Motherboards

13.05.2019

author:

Comet Lake-S на Intel ще работи под нов сокет и чипсет – 400-Series Motherboards

Изглежда, че предстоящите процесори на Intel – Comet Lake-S ще се окажат подкрепени от нов сокет, което ще сложи край на обратната съвместимост на съществуващите дънни платки. Според най-новите информационни течове и обяви , в новия драйвер за чипсети на Intel, има поне две поколения чипсети след серии 300, които са планирани за пускане на процесорите от следващо поколение.

Intel Comet Lake-S ще бъде поддържан от дънни платки от серия 400 с ново LGA гнездо, 10nm Ice Lake-S ще бъде съвместим с платки от серия 495.

В списъка с новите драйвери за чипсети на Intel се споменава семейството на чипсетите от серия 400 и тези от серия 495. Понастоящем 8-то и 9-то поколение процесори са съвместими с платките от серия 300, които имат LGA 1151 V2 гнездо. То бе създадено като преработена версия на LGA 1151 V1, с различно оформление и конфигурация на пиновете . Това означаваше, че докато процесорите от 6-то и 7-мо поколение, които работят на LGA 1151 V1, не могат да работят с LGA 1151 V2. По същия начин 8-ма и 9-та генерация процесори не са обратно съвместими.

Изглежда, че Intel иска да използва своите гнезда в две процесорни поколения и следователно предстоящите 10-та генерация процесори (Comet Lake-S) също ще бъдат поддържани от новия сокет, който ще се нарича LGA 1151 V3.

Причината, поради която се изисква нов сокет, е че Comet Lake-S семейството се очаква да разполага с 10 ядрени процесори, които ще имат нужда от повече мощност от гнездото. Новият сокет ще бъде оптимизиран за предстоящите процесори и ще спомогне за осигуряване на стабилната им работа. Серията Comet Lake-S се потвърждава, че е част от 10-то поколения, с номенклатура серия 10000, включваща в себе много други продукти на компанията.

Другият чипсет в списъка е 495, който е предназначен за бъдещите Ice Lake-S процесори. Сега вече знаем, че 10nm процесори няма да бъдат достъпни за потребителите до 2021 г. Има малък шанс процесорите на Intel Rocket Lake-S, които се очаква да стартират през 2020 г., да бъдат съвместими именно с този нов чипсет.

Причината това да се чува е, че основната архитектура на Intel – Sunny Cove се пренася на 14nm архитектура и има вероятност Rocket Lake-S процесорите да използват това. Тъй като Sunny Cove е същата основна архитектура, която ще се използва в Ice Lake 10nm процесорите , може да се окаже, че потребителската настолна линия на Intel за Rocket Lake-S може да бъде поддържана от 495 чипсета преди правилното въвеждане на 10nm архитектура за настолни платформи.


Ето какво знаем Comet Lake-S процесорите от 10-то поколение на Intel до сега.

Наследникът на Coffee Lake-Refresh ще бъде съставът на Comet Lake-S, който ще включва 2-ядрени, 4-ядрени 6-ядрени, 8-ядрени и 10-ядрени процесори. Всички тези процесори са базирани на една и съща 14nm архитектура, която за първи път видяхме в Skylake, така че не се променя много, с изключение на подобрения, които трябва да доставят по-висок clock speed.

Според план графика на Intel, Comet Lake-S семейството ще бъде пуснато за потребителите първата четвърт на 2020 г. и във втората четвърт за commercial цели. Семейството Comet Lake-S ще има по-високи TDP-a от сегашните Coffee Lake процесори и ще има и по-високи clock speed над своите предшественици, така че може да очакваме clock speed около 5 GHz. То ще бъде обозначено с номенклатурата на серията Core i * -10 *** и ще се поддържа от новите дънни платки с нови чипсети – 400 серии. Най-вероятно ще видим концепции за новите дънни платки и чипсети на Computex 2019.!

Източник: wccftech.com

Благодарим на Тодор Колев за новината.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *