Технологии

Facebook разработват собствена криптовалута

19.06.2019

author:

Facebook разработват собствена криптовалута

Facebook обяви, че създава ново дъщерно дружество, фокусирано върху финансовите услуги, то ще се нарича Calibra, и първото му действие ще бъде мобилно приложение, чрез което хората могат да управляват всичко, свързано с криптовалутата на Facebook – Libra.

Компанията заяви, че е “още в началото на процеса на разработване на Calibra”, но очаква дигиталния портфейл да дебютира през 2020-та година.

От Facebook споделиха амбициите си за Calibra и Libra в рекламните си материали. Уебсайтът на дружеството казва, че това е “свързан портфейл за свързан свят”, докато сайтът на Libra твърди, че ще “преоткрие парите” и “трансформира глобалната икономика”, така че “хората навсякъде могат да живеят по-добре”.
Компанията не позиционира тези проекти като експерименти; а като бъдещето на финансовите услуги.

Facebook се опита да облекчи притесненията си относно начина, по който ще се справи с неприкосновеността на потребителите на Calibra. Компанията съобщи в своето съобщение:

„Освен в ограничени случаи, Calibra няма да споделя информация за профила или финансови данни с Facebook или трети страни без съгласието на клиента. Това означава, че информацията за сметките на клиентите на Calibra и финансовите данни няма да се използват за подобряване на насочването на реклами в семейството продукти на Facebook. Ограничените случаи, при които тези данни могат да се споделят, отразяват нашата необходимост да запазим безопасността на хората, да спазваме закона и да предоставим основна функционалност на хората, които използват Calibra. Дружеството ще използва данните от Facebook, за да спазва закона, да осигурява сметки на клиентите, да намалява риска и да предотвратява престъпна дейност.”

Сега компанията планира да „преоткрие парите“ и следователно да стане по-централна за живота на своите потребители. Дори и с най-добрите намерения, не е трудно да се види как това би могло да се обърне срещу нас, случайно или не. Надяваме се, че усилията на Фейсбук ще бъдат строго контролирани от потенциалните потребители и финансовите регулатори.

Източник: tomshardware.com

Благодарим на Kikoncho за новината.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *