Технологии

Google обяви Stadia – стрийм услуга за игри

22.03.2019

author:

Google обяви Stadia – стрийм услуга за игри

Google навлиза в света на гейминга с новата си услуга Stadia. По време на Games Developers Confererence Google обявиха Stadia – услуга, предлагаща cloud gaming за всеки. Тя ще е достъпна за всяко устройство, което може да стартира Google chrome – смартфони, таблети, десктоп компютри, лаптопи и телевизори посредством ChromeCast Ultra HDMI.

Stadia ще стартира по-късно тази година, а едно от първите достъпни заглавия ще е Doom Eternal и ще с 4К резолюция и 60 кадъра в секунда.
Стрийминг услугата визуализира игрите на отдалечен сървър, а не на вашата машина, след това изпраща видео потока до вас, докато изпраща входящите данни към сървъра. Това очевидно създава проблеми с latency-то и никой все още не е създал подобно нещо, което да е толкова стабилно, колкото ни се иска.

От страна на представянето, центровете за данни на Google ще бъдат мощни. Компанията твърди, че си партнира с AMD, за да създаде персонализиран графичен процесор с “повече от 10 терафлопа мощност”
На сцената вице президента и глобален мениджър на Google Фил Харисън демонстрира почти незабавно преминаването от трейлъра на Assassin Creed в YouTube към играта, както и бързото превключване между устройствата. Тъй като цялото изобразяване се случва на сървър, това е просто въпрос на зареждане на потока.

Stadia ще е съвместим с всички видове USB клавиатури, мишки и контролери, но от Google ще предлагат и свой собствен контролер. Той е създаден специално за Stadia и идва с две много приятни екстри. Първата е бутон за директно споделяне на геймплея в YouTube. Втората е връзката с Google Assistant, който може да се използва за комуникация и търсене на помощ за преодоляване на конкретен етап в играта.
Повече подробности за Stadia ще бъдат разкрити по време на Е3

Благодарим на Димитър Стоев за новината.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *