Турнири

GplayTV стават домакини на финалите на Warcraft 3 League of Bulgaria

06.12.2019

author:

GplayTV стават домакини на финалите на Warcraft 3 League of Bulgaria

На 14 декември ще се състоят полуфиналите и финалите на Българската Warcraft 3 лига, където победителите от група A и B (които ще играят тази събота и неделя от 16:00ч) , ще се класират за ЛАН турнира в нашето студио. Очакваме ви другата събота на 14-ти, за да се насладим заедно на вечната класика Warcraft 3, като ще започнем около 11ч.


Warcraft 3 League of Bulgaria е създадена с основна цел отново да популяризира играта сред българското гейминг общество. Warcraft III има сериозни традиции в нашата страна, като първият световен шампион в дисциплината е легендата Здравко “Insomnia” Георгиев. През златните години на играта (2004-2008) някои от най-известните играчи в Европа са българи – DIDI8, DieSeL, Shocker, Bianconero, Thrall, SworD. За съжаление след 2009 година професионалната сцена замря и много от старите играчи се пренасочиха към игри като DotA, StarCraft II, покер и други.

След като Blizzard обявиха, че работят по Warcraft III: Reforged миналата година, нещата в световен мащаб се съживиха отново. Започнаха да изникват професионални отбори, турнири с големи наградни фондове, както и по-малки седмични лиги. За съжаление сравнително малко българи се изявят в тези турнири като в момента сме далеч от нивото на други европейски държави като Русия, Германия и Швеция, чиито играчи често достигат финали и печелят състезания. Надяваме се с тази инициатива да накараме както нови играчи да се поинтересуват от играта, така и някои от старите играчи да се завърнат, поне временно.


Голямата инициатива

Лигата е част от по-голяма инициатива, а не самостоятелно събитие. Тази иниациатива включва изграждането на кохерентно общество, свързано с играта, чрез няколко основни канала:

Широка и лесна комуникация с и между играчите.

 • В края на 2017 създадохме Discord сървър за български Warcraft III. В момента в сървъра има 90 участници, сред които е и самият Insomnia.
 • – През 2018 направихме Facebook чат група, в която в момента влизат 30 играчи, включително DieSeL и Shocker.
 • – През септември тази година създадохме и Facebook страница за новини и събития, свързани с Warcraft III сцената, изцяло на български. До момента страницата има 90 последователи.

Организиране на турнири и събития.

 • През март 2017, като част от Let’s Play Spring 2017, GplayTV спонсорираха и организираха състезание по Warcraft III. Пуснаха се 26 играчи, а победител стана Shocker.
 • – През октомври 2017, clan rbr организираха и спонсорираха Балканска лига. Участие взеха играчи от България, Сърбия, Хърватия, Словения, Черна гора и Албания. Победител стана родната звезда SworD.
 • – През май и юни 2018 GplayTV спонсорираха и организираха GplayTV Gaming WKND, с помощта на clan rbr. 20 играчи взеха участие, а SworD спечели ЛАН финалите.
 • На Нова година 2018 организирахме New Year Tournament. Участваха 14 играчи, а крайната победа взе LeX!
 • – Януари 2019 се проведе турнир по двойки „Ковачницата“. Цели 12 отбора се пуснаха, а на финала отборът Lubber’s Soul (Lubber и SoulEater) надиграха отбор Headoff (Insomnia и Shocker).

Участия в отборни състезания.

 • Беше създаден неофициален национален отбор на България, който участва в найсериозните отборни състезания в Европа. Отборът е съставен изцяло от български играчи.
 • – В първия сезон на Warcraft3.info League (W3iL) – най-голямата отборна лига извън Китай, отборът зае 7/8 място. В току-що приключилия втори сезон, отборът зае 6 място.
 • – В момента отборът участва в Warcraft 3 Reforged League (W3RL), където след два кръга води в класирането!

Warcraft 3 League of Bulgaria

Идеята за лигата дойде след като се оказа, че е трудно да се намери постоянно спонсорство за турнири. Играчите заплащат такса за участие в размер на 5 евро. Целият награден фонд е съставен от тези такси, както и от дарения от играчи и фенове на играта.

През първия сезон се записаха значително повече играчи от предварително очакваните – 20, имайки предвид съществуващата такса за участие. Те бяха разделени в две групи и играха във формат всеки срещу всеки. За съжаление този формат се оказа неоптимален, тъй като много от резултатите бяха предвидими и учатниците в плейофите бяха предварително почти сигурни. Lubber стана безапелационен шампион, губейки само 4 карти (2 от тях във финала) в 13-те си мача. На второ място се нареди LeX, а трети стана SoulEater. Пълно класиране и награди можете да намерите подолу.

1 мястоLubber135.85 евро
2 мястоLeX97 евро
3 мястоSoulEater58.22 евро
4 мястоGodFather38.8 евро
5/6 мястоShorty19.4 евро
5/6 мястоStar2119.4 евро
7/8 мястоMoon9.70 евро
7/8 мястоwhatcanuddo9.70 евро

За втория сезон, основно заради несъгласие с формата на първия сезон, се записаха малко по-малко играчи – 17. Форматът беше променен и участниците бяха разпределени в 4 групи от по 4 играчи. Lubber, като шампион от първия сезон, беше класиран автоматично за плейофите. Първите трима от всяка група се класираха за елиминационна фаза, а последните във всяка група участваха в Група на Надеждите. Топ 2 от Група на Надеждите също се класираха за елиминациооната фаза. След изиграването на мачовете от елиминационната фаза, бяха определени и останалите 7 участници в плейофите. Теглихме жребий, който определи следните плейофни групи:

Group A:   

formaluNreal vs SworD

sixb0nes vs Shocker

Group B:

Lubber vs SoulEater

LeX vs whatcanuddo

Двете групи ще се играят тази събота и неделя от 16:00 ч. Форматът е GSL тип, тоест 4 играчи в група, двойна елиминация. Първите двама от всяка група продължават към ЛАН финалите в студиото на GplayTV на 14 декември!


Настоящите Elo рейтинги на играчите, класирали се за плейофите, са следните:

ИграчПозиция в светаElo рейтинг
Lubber651774
LeX1101615
SoulEater1211581
SworD1221580
Shocker1501494
formaluNreal1661460
Whatcanuddo1881405
Sixb0nesUnrankedUnranked

Наградите за втория сезон на W3LB са разпределени по следния начин:

1 място210 евро
2 място150 евро
3 място90 евро
4 място60 евро
5/6 място30 евро
5/6 място30 евро
7/8 място15 евро
7/8 място15 евро

Плановете за следващия сезон на W3LB са играчите да са разделени в две дивизии. По този начин ще се избегнат проблемите, които се наблюдаваха в първия сезон. В дивизиите ще се играе на принципа всеки срещу всеки и по този начин ще се избегнат проблемите с това някои играчи да получават по-лесни опоненти, което се случи през втория сезон.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *