Gaming Новини Други

Хакери поеха контрол над Chromecasts за да промотират PewDiePie

03.01.2019

author:

Хакери поеха контрол над Chromecasts за да промотират PewDiePie

Двама хакери обединиха сили за да популяризират YouTube канала на PewDiePie, като принуждават телевизорите да показват съобщение с което окуражават хората да се абонират за канала. Хакът се възползва от настройка на рутера, която прави смарт устройства като Chromecasts и Google Homes публични и видими в интернет. Така хакерите могат получат контрол върху устройствата и да излъчват видеоклип на свързаните телевизори.

Атаката се нарича CastHack и е проведена от хакерите HackerGiraffe и j3ws3r. Уебсайта на атаката отчита, че има над 70 000 засегнати устройства.

От Google казват, че получават репорти от хора, които са имали “неоторизиран видеоклип, пуснат на телевизора чрез Chromecasts“, но казват че проблема е в настройките на рутера. HackerGiraffe и Google съобщиха, че най-добрият начин засегнатите потребители да се справят с проблема е като изключат Universal Plug and Play (UPnP) от техните рутери.

Това не е първият път в който HackerGiraffe и j3ws3r обединяват сили в популяризиране на PewDiePie. Двамата хакери казаха, че застават зад атаката през ноември, в която накараха принтери из целият свят да разпечатват листове с призив хората да се абонират за PewDiePie.

HackerGiraffe заявява, че основната цел на атаката не е промотирането на PewDiePie, а да покаже къде са уязвими. “Ние искаме да ви помогнем, като в същото време помагаме и на наши любими YouTube канали (най-често PewDiePie)“ се казва в сайта. “Опитваме се да ви защитим и информираме за тази уязвимост преди някой да се е възползвал от нея.“

CastHack цели да напомни на Google за техните пропуски в сигурността, това включва “изтичане на чувствителна информация“ и възможността да се рестартира Chromecasts от разстояние. HackerGiraffe успокоява хората като твърди, че атаката не е събрала или запаметила никаква информация от засегнатите устройства, само ги е преименувала и ги е принудила да пуснат видео от YouTube.
Вие какво мислите за тази хакерска атака? Одобрявате ли действията на двамата хакери или не?

Благодарим на Димитър Стоев за новината.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *