Технологии

Intel Optane H10 SSD – Модули за лаптопи

15.04.2019

author:

Intel Optane H10 SSD – Модули за лаптопи

Вчера Intel обяви launch-a си на своите SSD модули Optane H10 за преносими компютри и пусна първите им пълни характеристики на устройствата.

Тези нови устройства се образуват от комбинацията на Intel Optane технологията и QLC flash памет върху проста M.2 платка.

Optane Memory на Intel се базира на бързата 3D XPoint памет и осигурява максимална производителност при съхранение, но високите цени отдавна възпрепятстват по-широкото му внедряване.

Дисковете H10 се представят на операционната система като две отделни PCIe 3.0 x2 SSD-та и работят само с дънни платки, които поддържат PCIe бифуркация. След това двете устройства се комбинират с помощта на софтуера Rapid Storage Technology (RST) на Intel, който съхранява често достъпни данни за по-бързата Optane памет, като по този начин повишава производителността при ежедневните задачи. Софтуерът поставя по-малко използвани данни на по-бавната flash QLC памет, която осигурява допълнителен капацитет. Тъй като Optane паметта, работи като кеш такава и е невидима за потребителя, той може да използва капацитета само на QLC flash модула – 256GB, 512GB или 1TB, въпреки че разполага с повече памет.

Optane H10 се състои от два SSD диска (Intel 600p и 905p), всеки със собствена PCIe 3.0 x2 връзка, но може да забележите, че максималната производителност от 2400 MB / s е по-висока от честотната лента на връзката PCIe 3.0 x2 (~ 1,970 MB / s). Това е така, защото при определени условия софтуерът на Intel RST може да чете и пише от двата SSD диска едновременно, използвайки техника за обединение на честотните им ленти. Можем да очакваме Intel Optane H10 дисковете по лаптопите на OEM производителите съвсем скоро.

Източник: tomshardware.com

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *