Технологии

Намериха критичен пропуск в сигурността на VLC media player

24.07.2019

author:

Намериха критичен пропуск в сигурността на VLC media player

Ако все още имате популярния  open source VLC media player, инсталиран на вашия компютър, може да искате да го деинсталирате временно. Наскоро бе открит критичен пропуск в защитата му от германската агенция за сигурност CERT-Bund, а вмомента от разработчиците на player-a VideoLAN нямат пълна корекция.

Дефектът в сигурността позволява отдалечено изпълнение на код (RCE), което дава на хакерите пълен достъп до вашия компютър, за да инсталират, изпълняват и променят всичко, без да има как да разберете. Освен това, хакерите могат да използват пробива, за да причинят атаки с отказ на услуга, което е често срещана функция на определен злонамерен софтуер. CERT-Bund са дали базова оценка на уязвимостта от 9.8 от 10.

Всички версии на VLC за Windows, Linux и Unix са засегнати, но не и версията за macOS. Все още няма пълен пач на пробива (работата на VideoLAN по него е само 60% завършена), единственият начин да запазите компютъра си в момента е да деинсталирате VLC. Така че, ако използвате някоя от засегнатите операционни системи и имате инсталиран VLC, вие сте изложени на опасност.

Междувременно можете да използвате друг видеоплейъри, като KMPlayer, Media Player Classic или Plex Media Player. 

източник: pcgamer.com 

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *