Технологии

AMD официално обявиха своите Renoir базирани Ryzen 400 APU-Та

22.07.2020

author:

AMD официално обявиха своите Renoir базирани Ryzen 400 APU-Та

След поредица от лийкове на информация, AMD днес официално обявиха своите Ryzen 4000 APU-та. Засега те ще се предлагат само в предварително изградени системи. Това е леко разочарование за потребителите, които са очаквали тези процесори с вградена графична карта (APU).

Причините за липсата на публична достъпност на дребно не са ясни, но новината е донякъде притеснителна и неочаквана. AMD споменаха, че на по-късен етап, някои от тези процесори ще достигнат пазара на дребно.

AMD направиха поредица от продуктови анонси днес, за десктоп частта, всичко беше свързано около  Ryzen 4000 (процесори с вградена графична карта) в 65W и 35 ватови конфигурации. Серията 4000G, известна като Renoir, се различава от предишните поколения по смисъла, че те са направени от един чип, като по този начин той съдържа 8-ядра, а не разделени в конфигурация 2×4. Тъй като всички ядра са физически на един чип и попадат в един единствен CCD, закъсненията между тях са ниски и по-последователни в сравнение с многоядрени сложни единици.

Графичната производителност на новите чипове трябва да се увеличи значително, дори може би до 50%, всичко се дължи главно на масивната тактова честота, която от ~ 1,25 GHz  при последното поколение достига до ~ 2,0 GHz при новите процесори с вградени графични карти , защото архитектурата е базирана на Vegа.


65W-ови процесори

AMD  показаха  три Ryzen процесора, базирани на 7nm Renoir дизайн със socket AM4, така че те ще бъдат съвместими с AMD X570 или B550 дънни платки. Водещият процесор ще включва осем ядра и 16 нишки и е Ryzen 7 4700G. Продуктът работи на 3.6 и 4.4 GHz съответно за базови и турбо честоти. Графичният процесор, базиран на VEGA архитектура, работи с честота 2.1 GHz. 4700G има 8 графични ядра и  общо към 512 шейдър процесори. Модела с шест ядра и 12 нишки се нарича Ryzen 5 4600G, той  има базова честота  от 3.7 GHz с възможност за бууст до 4.2 GHz. Разполага с 448 шейдър процесори. Най-слабият модел от 65 W-овия клас е 4300G с четири ядра на процесора и по този начин осем нишки. Има активни 384 шейдърни ядра.


35W-ови процесори

AMD също така стартират и GE серията от APU-та, това са по-енергийно ефективни модели, оценени при TDP от едва 35W.Athlon 3000 G-серия


Компанията също пуска три Athlon 3000 G-Series процесори. Те са две и  четири ядрени продукти,  при моделите с четири ядра липсва Hyperthreading (двуядрените получават 4 нишки).

За сега няма официално обявени цени за новите продукти.

източник:guru3d.com

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *