Технологии

Готов ли е процесорът Intеl i7-10700 за 2K гейминг

23.06.2020

author:

Готов ли е процесорът Intеl i7-10700 за 2K гейминг

Огромни очаквания имахме към i7-10700 и за това нямахме търпение да го тестваме в реални условия. Именно заради това взехме най-добрата дънна платка, която имахме в наличност, и която поддържа възможността за пускане на 225W към него.

Резултатите може да видите в неделния ни Чекпойнт тук: 

Компютърът, който използвахме за тестовете е със следните компоненти: 

Дънна платка –https://gplay.bg/asus-rog-strix-b460-…

Процесор – https://gplay.bg/intel-corei7-10700

Охладител –  https://gplay.bg/cooler-master-master…

NVME SSD – https://gplay.bg/kingston-kc2500-500gb

Памет – https://gplay.bg/hyperx-fury-rgb-16gb-1

Видеокарта – https://gplay.bg/powercolor-red-devil…

Кутия – https://gplay.bg/thermaltake-commande…

Захранване – https://gplay.bg/thermaltake-toughpow…

Сума на конфигурацията: около 3000 лв


10-тото поколение Core i7 „Comet Lake“ има  8-ядра / 16-нишки, което е два пъти повече в сравнение с 9-то поколение Core, тъй като компанията отново активира  HyperThreading функцията при новото поколение. 

Intel Core i7-10700 има базова честота от 2.90 GHz и има турбо clock от 4.80 GHz. За разлика от Core i5 серията, той също така разполага с
технологиите “предпочитани ядра” и Turbo Boost Max 3.0. Въпреки това, за разлика от Core i9, той губи при термично увеличаване на скоростта. “Предпочитаните ядра” е технология за подобряване на еднопоточните характеристики чрез идентифициране на двете най-добре работещи ядра на силикона по време на производството, маркирането им върху микрокода и излагането им на познати операционни системи (Windows 10 1709 или по-нова версия) и Linux Q1 2018 ядра и по-нови версии). По силата на физическото си превъзходство, тези ядра са в състояние да поддържат по-добри честоти  и затова операционната система им дава приоритет.

Интересното при този процесор е възможността за “псевдо overclock” без той да има отключен множител. Това става по следния начин – CPU-то има TDP от 65W, което при нашите тестове не беше достатъчно за този звяр и му позволи да достигне скорости от 4.3GHz/ 4.2 GHz, за това от Intel са добавили нова интересна функция, която ни позволява при най-новия ъпдейт на BIOS-a да разрешим на дъното да избута максималната мощност, която може до процесора, в нашия случай това са 225W на B460 на Strix дъното ни. 

При пускането на тази опция, успяхме да достигнем скорости от 4.6Ghz, но тук дойдоха следващите ни проблеми, а именно факта, че за да ги достигнем използвахме около 200W, което не ни се стори много стабилно и допълнително охлаждането не смогваше много.  Процесорът достигна червени градуси от около 91-95°,  при което, както се вижда във видеото (в кръга на шегата), се наложи DonBrutar да вземе пожарогасителя. 

В крайна сметка, бяхме изумени от резултатите и все още се чудим, каква всъщност е идеята на този процесор.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *