Технологии

Слухове за спецификациите на RTX 3080 и 3090

22.06.2020

author:

Слухове за спецификациите на RTX 3080 и 3090

По принцип гледаме да избягваме подобни слухове защото няма как, да потвърдим тяхната достоверност. Просто е твърде рано за такива спецификации, и въз основа на най-новата информация, с която разполагаме, новите карти още не са влезли в масово производство.

Нещо повече, при NVIDIA има тенденция да се променят спецификациите в последния момент. Именуването също е трудно да се потвърди, защото и това се променя. Добър пример за такава промяна в последната минута беше GeForce GTX 880. Дори чухме, че AIB са подготвили опаковки за тази нова графична карта, но тя беше преименувана от NVIDIA на GTX 980 само две седмици преди старта.

Наскоро (за период от 3 седмици) двама лийкъри споделиха много сходни спецификации за предстоящата серия RTX 30. Заслужава да се отбележи, че Kopite7kimi правилно прогнозира спецификациите на A100 Tensor Core няколко месеца преди излизането на картата.


RTX 3090 или 3080 Ti

Новият слух отново поставя GeForce RTX 3090 там, където бихме очаквали RTX 3080 Ti. Не сме сигурни защо NVIDIA би променила именуването на своя модел от по-висок клас, просто няма много смисъл.


TITAN RTX Ampere

Слуховете предполагат, че TITAN-a от ново поколение ще има 5376 ядра  CUDA и 24 GB памет. Нито един от двата туита не предоставя информация дали TITAN ще бъде базиран на GDDR6 или GDDR6X памет. Заслужава да се отбележи, че никой производител на памет все още не е потвърдил, че такъв вариант на GDDR6 е влязъл в производство.


RTX 3080 10GB памет

Според слуховете, следващото поколение GeForce 3080 базирано на архитектурата на Ampere ще има повече памет. Според тенденцията при всяко ново поколение получаваме удвояване на паметта и при  Максуел, и Паскал видяхме 2X ъпгрейд на паметта. За Turing NVIDIA реши само да обнови технологията до GDDR6. За продукт от висок клас очакваме повече от 8 GB памет.

Според последните слухове, RTX 3080 ще има 10 GB памет. Картата трябва да има 320-битова шина, но най-изненадващата част е фактът, че x080 частта от картата ще бъде оборудвана с „Big GPU“. Последната графична карта с такъв чип беше GTX 780 Ti.

В момента ще се въздържаме да коментираме скоростта на паметта. Няма информация, подкрепяща слуховете от 21 Gbps, а паметта от 17 Gbps също изглежда доста необичайна. Очакваме, обаче, от следващото поколение Ampere, да разполага с поне 18 Gbps чипове памет.

Продължаваме да следим слуховете и ще предоставим актуализации към тях, ако някой от тях е доказан, като верен или неверен, така че ни следете.

източник:videocardz.com

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *