Технологии

SK Hynix разкриха повече детайли за своите DDR5 памети

06.04.2020

author:

SK Hynix разкриха повече детайли за своите DDR5 памети

SK Hynix представиха нов “Roadmap” за пускането на своите DDR5 памети. Те потвърдиха ,че ще започнат масово производство на следващото поколение DRAM чипове още тази година. През ноември 2018 г. SK Hynix обявиха, че са започнали  разработката на първата 1Ynm 16Gb DDR5 DRAM, изградена в съответствие със стандарта JEDEC и сега вече ни дават представа кога крайният продукт ще стигне и до нас – потребителите.

Според SK Hynix, DDR5 има за цел да предложи повече от два пъти по-голям bandwith (скорост) спрямо DDR4 паметта. Посочва се, че преминавайки от DDR3 към DDR4 през 2013 г., е имало  33% увеличение на скоростите (1600 Mbps до 2133 Mbps). С DDR5 целта на SK Hynix е да постигне повече от 50% увеличение за всеки DIMM.


DDR5 паметта ще ни предостави:

  1. Увеличена производителност
  2. Повишен капацитет
  3. Повишена мощност и ефективност на изразходвания ток

В Четвъртата индустриална революция, която е представена от  неща като 5G, автономни превозни средства, AI, разширена реалност (AR), виртуална реалност (VR) и др. DDR5 DRAM-та ще може да бъде използвана за изчисления с висока производителност от  ново поколение (HPC) и  дори за анализ на данни, посредством изкуствен интелект “, каза Сунгсо Рю, ръководител на продуктовото планиране на DRAM в SK hynix.


DDR5 ще предлага и по-широк диапазон от плътност, базиран на 16Gb и дори 24Gb монолитна матрица, за да отговори на нуждите и на клиентите които поддържат “облачни услуги”. Поддържайки по-висока плътност и мащабируемост на производителността в сравнение с предшественика си, DDR5 е готов да се установи като опора, за да оглави една нова ера на по-големи потоци от данни  и изкуствени интелекти. С това SK hynix ще осигури конкурентно предимство на пазара на премиум сървъри, като същевременно предоставя отлични решения за памет на клиентите си.“ – SK Hynix

В тази таблица наблюдаваме скорости, вариращи от 3200 MHz чак до 8400 MHz с DDR5. DDR4 в сравнение има скорости, от 1600 до 3200 MHz според стандарта JEDEC, но видяхме, че итерациите на DDR4 в последни години  стигат и до честоти от порядъка на 5000 MHz. По подобен начин е възможно да не видим DIMM на 8400 MHz още от самото начало и те могат да стартират, след като DRAM-та “узрее”.

източник:wccftech.com

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *