Технологии

Недостигът на графичните карти се очаква да продължи и през първата половина на 2021г.

14.01.2021

author:

Недостигът на графичните карти се очаква да продължи и през първата половина на 2021г.

Тежка задача за всички геймъри е сдобиването с нова графична карта, поради ниската наличност.

Както AMD, така и NVIDIA имат голям недостиг по много причини. Двете компании също заявяват, че този недостиг ще продължи през първата половина на 2021 г.

Проведени са две интервюта с ключови личности от всяка компания. Пазарният анализатор Харлан Сур разговаря с финансовия директор на NVIDIA Колетт Крес. Според нея, недостигът по същество, е причинен от голямото търсене. Дизайнерът на чипове очаква, че наличността ще бъде недостатъчна през първото тримесечие на фискалната година. И да, първото фискално тримесечие на Nvidia ще приключи едва в края на април. Следователно в краткосрочен план ще остане трудно да се закупи нов графичен процесор от серията Ampere.

От червената страна на Radeon, Ян Кетрес от AnandTech, разговаря с изпълнителния директор на AMD Лиза Су. Тя подчертава също, че проблемите със запасите са причинени главно от голямото търсене. Тя обаче споменава и това – “липсата на доставки на компоненти също ще продължи до края на юни. Производството няма да може да отговори отново на търсенето до втората половина на 2021 г.”

NVIDIA и AMD опитват всичко възможно, за да може колкото се може повече карти да се озоват ръцете на потребителите.

Възможно е NVIDIA да пусне конкретни карти за майнинг без дисплейни портове. AMD пък ще предлагат референтни дизайни на своя уебсайт за по-дълъг период от време, продавайки директно на потребителите. Това позволява картата да бъде продадена за сума, по-близка до препоръчаната цена на дребно. Компанията препоръчва на своите партньори да правят същото.

източник:guru3d.com

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *