Технологии

Пълната 64-ядрена лудница Threadripper 3990X от AMD

17.09.2021

author:

Пълната 64-ядрена лудница Threadripper 3990X от AMD

AMD казват, че техният Threadripper 3990X предлага по-висока производителност от два от Intel-ските Xeon 8280 , но в един 64-ядрен пакет специализиран за приложения, като холивудското VFX изобразяване. Изненадващо, новите чипове влизат в познатата настолна платформа от висок клас и имат функции, които нормално се виждат при класа за ентусиасти, като овърклок, които предлагат уникална стойност на този процесор.

AMD удължава своето предимство с 64-ядрения 128-нишков Threadripper 3990X. Процесор, който е базиран на същия дизайн, като  процесорите за данни  EPYC,  това представлява върховното постижение на AMD в десктопи от висок клас, тъй като компанията изтласква броя на ядрата с 3,5 пъти повече от най-голямата алтернатива на Intel .

Но въпреки че първият 64-ядрен x86 процесор на AMD идва с невероятно количество конски сили, това не е продукт, фокусиран върху ентусиастите. Целта на AMD е да обедини високия брой ядра на процесорите EPYC Rome, които имат по-ниски тактови честоти, нещо нормално за сървърен чип, със сравнително високите честоти и набор от функции за ентусиасти.

AMD направи няколко други стратегически корекции в новите чипове, за да намали разходите, и за да не убие сървърните си предложения, но крайният резултат е звяр, който може да се справи с най-тежките работни натоварвания на сравнително атрактивна цена.


Спецификации и цена

Подобно на другите процесори Threadripper 3000, 3990X е съвместим със съществуващите дънни платки TRX40, но ще трябва да актуализирате BIOS-а, за да отключите най-добрата производителност.

3990X е базиран на EPYC Rome 7702P, който е предназначен за сървъри с един сокет, така че идва със същите 64 ядра и 128 нишки, съчетани с невероятните 256MB L3 и 32MB L2 кеш.

Двата процесора имат много прилики, но разликата между тях до голяма степен се свежда до тактовите честоти, каналите на паметта и броя на лентите PCIe 4.0.

Както виждаме, Threadripper 3990X е значително по-бърз с до 2,9 GHz базова честота и 4,3 GHz бууст такава.

Обикновено не бихме очаквали тактовите честоти да достигнат толкова високо при процесор с толкова ядра, но скокът е благодарение на иновативния ускорителен механизъм на AMD, който извлича максимума от различните възможности за максимални честоти на всяко ядро.

Threadripper 3990X е невероятно впечатляващ чип. Само преди три години осемядрен чип от 1000 долара представляваше най-доброто, което индустрията можеше да предложи за HEDT платформа, но сега имаме на разположение до 64 ядра и 128 нишки и AMD казват, че няма да се спрат, тъй като предстоят и нови архитектури с по-малки размери. Колкото и лудо да звучи, в бъдеще ще видим по-голям брой ядра.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *