Технологии

AMD AM5 платформата за “Raphael” чиповете ще поддържа PCIe Gen4 и двуканална DDR5 памет

23.08.2021

author:

AMD AM5 платформата за “Raphael” чиповете ще поддържа PCIe Gen4 и двуканална DDR5 памет

Intel потвърдиха, че предстоящата им серия от 12-то поколение ​​с кодово име „Alder Lake“ ще бъде първата, която ще поддържа PCIe Gen5. Междувременно процесорите на AMD Raphael Ryzen CPU, които сега се очакват през 2022 г., няма да поддържат този стандарт, потвърждава изтекла диаграма. Произходът на тази диаграма вероятно е от хака на Gigabyte/AMD, изглежда, че TechPowerUP е получил достъп до тези файлове.

Чипсетът AMD AM5 ще предлага 16+4+4 PCIe Gen4 ленти, гарантиращи, че графики от висок клас, високоскоростно NVMe устройство и USB4 устройства могат да бъдат свързани едновременно. Освен това чипсетът AM5 от серия 600 ще предлага 4 ленти.

Процесорите AMD AM5 трябва да поддържат двуканална памет DDR5. Диаграмата не посочва максималната скорост на паметта, но не трябва да е по-бърза от Alder Lake-S, която поддържа стандарта DDR4-4800 на JEDEC.

Диаграмата потвърждава, че платформата AMD AM5 ще поддържа DisplayPort 2.0, който е прикрепен към допълнителни 4 ленти PCIe Gen4 чрез USB контролер версия 4.

AMD Ryzen 7000 серия с кодово име Raphael ще включва микроархитектура Zen4 . Конфигурациите на процесорите все още не са известни, но документите очевидно потвърждават, че серията има RDNA2 интегриран графичен процесор, функция, която липсваше от всички минали серии процесори Ryzen.

източник:videocardz.com

One Comment
  1. Тони Г

    Ако шината към паметта не е по-бърза от DDR5-4800, бас ловя, че всеки ще иска да овърклоква тази шина, защото производителите на памети отсега демонстрират DDR5-6400 и 7200, т.е. ще има по-бързи памети и потребителите ще искат да си ги ползват. Още повече, че вграденото RDNA-2 GPU ще изисква колкото може по-бърза памет за да се задушава по-малко от ниската скорост на паметта сравнено с отделна видеокарта. Очаква се, че скалпърските цени на видеокартите ще подгонят много бюджетни геймъри да минат на вградено GPU, което ще бъде по-добре и за околната среда.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *