Технологии

AMD ще обявят Zen 3 базираните “Cezanne” Ryzen 500 мобилни процесори

26.01.2021

author:

AMD ще обявят Zen 3 базираните “Cezanne” Ryzen 500 мобилни процесори

Според масивен лийк, публикуван от Videocardz, AMD ще обяви своите процесори за мобилност от серия Ryzen 5000 Cezanne днес.

Cezzane е наследник на Renoir архитектурата на AMD и това са поредица от процесори, които се очакват с нетърпение. Изтеклият слайд, не само съдържа подробности за различни микроархитектурни подобрения през последното поколение мобилни процесори, но също така потвърждава, че Cezanne APU ще има увеличение на размера на матрицата с 15% в сравнение с Renoir, което се пада към 180 mm².

Базираните на Zen 3 процесори за мобилност Ryzen 5000 от AMD ще разполагат с 10,7 милиарда транзистора и са произведени по 7-нанометровия процес на TSMC. Те предлагат 23% увеличение на производителността с една нишка, спрямо по-стария Ryzen 9 4900H и ще направят AMD много по-конкурентоспособен спрямо Tiger Lake на Intel при еднонишковото натоварване. Те ще разполагат и с удвоен кеш с унифициран 8-ядрен CCX и 16 MB кеш L3, който ускорява основната комуникация и намалява латентността. AMD също така претендира за до 2 часа по-дълъг живот на батерията в сравнение с последното поколение и 19% по-висока производителност с една нишка от Intel 10980HK.

Енергийната ефективност също е подобрена спрямо последното поколение, където всички процесори VCore са свързани с VGfx. С процесорите от серия Ryzen 5000, управлението на захранването е по-фино настроено и всяко ядро може да има отделно напрежение и честота, независимо от натоварването на графичния процесор – което е подобно на работата на настолните процесори. Това включва и въвеждането на състояния на Deep Power. Поради тези промени мощността в режим на готовност е увеличена с 20 часа, времето на празен ход е увеличено с почти 4 часа, възпроизвеждането на видео с 1,1 часа и времето за общо използване с 2 часа.

Базираната на Zen 3 серия Ryzen 5000 разполага с USB 3.1 и USB C поддръжка с 2x NVME SATA връзки и една PCIe дискретна GFX връзка. 7nm Vega, вградена бордова карта с 8 изчислителни единици, ще предложи графична мощност, а infinity fabric ще предложи безпроблемна връзка между двете. IGPU вече може да поддържа тактови честоти до 2,1 GHz и да достига 2,15 TFLOP.

Поради това Ryzen 5800U може да получи 171% по-висок графичен резултат от оригиналния Ryzen 3700U.

източник:wcftech.com

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *