Технологии

Настолните процесори на AMD Raphael (Zen4) вероятно ще са ограничени до 16 ядра

14.07.2021

author:

Настолните процесори на AMD Raphael (Zen4) вероятно ще са ограничени до 16 ядра

ExecutableFix твърди, че предстоящата серия базирани на ZenD за настолни компютри Zen4 ще бъде ограничена до 16 ядра.

Тази новина може да бъде изненадваща, тъй като предишни слухове предполагаха, че Рафаел всъщност може да включва 3 изчислителни плочки, като се предполага, че  те увеличават броя на ядрата до 24. Изглежда, че това всъщност не е така. Най-горното SKU вероятно е ограничено до 16 ядра, което предполага две изчислителни плочки, точно както на процесора AMD Ryzen 9 5950X.

Този слух съвпада с информацията, получена от Gamers Nexus през март 2020 г. Един от слайдовете споменава две Zen4 CCD с кодово име Durango, всеки с 8 ядра и 16 нишки. Изглежда, че този слайд е правилен.

С най-добрата конфигурация от 16 ядра, броят на ядрата ще съответства на флагмана на Intel Alder Lake-S SKU, с изключение на това, че процесорът разполага с 8 високоефективни ядра и 8 ядра с висока производителност, докато Raphael ще има само ядра с висока производителност.

AMD Raphael серията се основава на TSnC 5nm производствен възел. Предполагаемите процесори AMD Ryzen 6000 от серията ще бъдат първите, които поддържат памет DDR5 и първите, които ще имат чисто нов IHS дизайн за базиран на LGA1718 сокет с кодово име AM5. Предишни слухове предполагаха, че Рафаел може да дебютира около второто и третото тримесечие на следващата година, което предполага, че ще се конкурира с наследника на Alder Lake-S с кодово име Raptor Lake.

източник:videocardz.com

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *