Технологии

Възможно е и AMD да разработват карти за копаене на криптовалути

08.03.2021

author:

Възможно е и AMD да разработват карти за копаене на криптовалути

Първата индикация, че AMD може да разработва блокчейн графичен процесор, се появи още през октомври 2020 г. В няколко кернел пача за Linux е добавена нов модел Navi 10 процесор с идентификатор 731E. Ясно беше споменато, че графичният процесор няма да поддържа DCN (Display Core Next) и VCN (Video Core Next Next), като по същество оставя GPU без никакви изходни възможности.

Тази графична карта без дисплей може да се използва или за изчислително ускорение, работещо в клъстери, или в повечето случаи за копаене на криптовалути. Според нов пач от 3-ти март, AMD имат нов графичен процесор от генерациятаNavi 12. Този процесор също няма VCN, което показва, че ще има подобна употреба като Navi 10 без VCN процесор. И двата графични процесора се появяват за период от четири месеца, но последният се появи веднага след като NVIDIA направи съобщение за своите Crypto Mining процесори, които сега се очаква да стартират по-късно този месец.

Navi 12 не се предлага в нито една графична карта Radeon. Този графичен процесор е проектиран за Apple Mac като Radeon Pro 5600M. Това е единственият графичен процесор Navi 1X с памет HBM2, което прави това още по-интересно. Няма налични бенчмаркове за добив за този конкретен графичен процесор, така че е трудно да се предвиди колко ефективен би бил той.

Както бе отбелязано от известен лийкър KOMACHI, AMD работи по варианти RX 5700XTB, RX 5700B и RX 5500XTB за операции с блокчейн поне от ноември. Това биха могли да бъдат възможните имена на тези нови карти, но не е ясно дали AMD искат марката „Radeon“ да бъде свързана с майнинг.

източник:videocardz.com

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *