Технологии

Лийкна дизайна на AMD Ryzen 7000 “Raphael” Zen4 AM5

31.05.2021

author:

Лийкна дизайна на AMD Ryzen 7000 “Raphael” Zen4 AM5

Лийкър вече разкри, че процесорите AMD Ryzen с кодово име „Raphael“ ще бъдат с AM5 сокет, който изненадващо ще бъде с LGA дизайн. Това означава, че пиновете  на настолните процесори Zen4 ще бъдат заменени с подложки, по същество копиращи подхода на Ryzen Threadripper и Intel процесори. Доставчиците на дънни платки, с които разговаряхме, са ентусиазирани от тази промяна по различни причини.

Днес ExecuFix разкри футуристичния дизайн на процесора Raphael. Вграденият топлоразпределител (IHS) няма да има еднаква форма, а напротив, всяка страна ще има два изреза. Не е ясно обаче защо AMD е променила толкова много дизайна на IHS.

Същият лийкър по-рано разкри дизайна на долната част на бъдещите AM5 процесори, които ще запазят размера на процесорите AM4: 40x40mm. Пакетът на процесор Zen4 ще бъде само малко по-малък от Alder Lake (1600 mm2 срещу 1687 mm2).

AMD процесорите за AM5 сокет би трябвало да поддържат двуканална DDR5 памет, както и PCIe Gen4.0. Това означава, че няма да има поддръжка на Gen5 и това ще остане ексклузивно за Alder Lake-S, поне засега. Процесорите Raphael ще имат 28 PCIe ленти, което представлява ъпгрейд  от 4 в сравнение с процесорите Zen3. Понастоящем AMD планира 120W процесори за този сокет, но се твърди, че има планове и за 170W SKU.

В този момент се очаква, че AMD Raphael ще стартира през четвъртото тримесечие на 2022-ра година.

източник:videocardz.com

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *