Технологии

AMD Threadripper Pro – Какво е новото?

26.08.2021

author:

AMD Threadripper Pro – Какво е новото?

След пускането на новата Threadripper Pro серия от AMD е време да разгледаме какво точно представлява тя.

Threadripper Pro, всъщност е по-бърза версия на архитектурата EPYC на AMD, ограничена за използване на работна станция с един процесор, но също така с TDP от 280 W , за да съответства на честотите на стандартната линия Threadripper. 37%-овата  ценова разлика от Threadripper до Threadripper Pro, позволява поддръжка на ECC памет, удвояване на PCIe лентите  и удвояване на честотната лента на паметта. 

Първата платформа на AMD Threadripper Pro има четири процесора, вариращи от 12 ядра до 64 ядра, имитиращи техните еквиваленти в Threadripper 3000  серията и EPYC 77×2, но при TDP от 280W.

На върха на процесорната верига се намира 64-ядреният Threadripper Pro 3995WX, с базова честота от 2,7 GHz и турбо честота  от 4,2 GHz. Този процесор е единственият в семейството, който има всичките 256 MB L3 кеш, тъй като има всички осем чиплета напълно активни. 

В средата на линията е 32-ядреният Threadripper Pro 3975WX, с базова честота 3,5 GHz и турбо честота 4,2 GHz. AMD са решили да направят този процесор да използва четири чиплета с всички осем ядра на всеки чиплет, което води до 128 MB общ кеш L3. На  цена от 2750 долара той също е с 37,5% по-скъп от еквивалентния 32-ядрен Threadripper 3970X.


Следните два процесора нямат еквиваленти при Threadripper, но също така представляват малко по-различен случай. И двата процесора 3955WX и 3945WX, въпреки че са част от голямото семейство Threadripper Pro, използват в дизайна си само два чиплета: 8 ядра на чиплет за 3955 WX и 6 ядра на чиплет за 3945WX. Това означава, че тези процесори имат само 64 MB L3 кеш, което ги прави донякъде идентични с Ryzen 9 3950X и Ryzen 9 3900X, с изключение на това, че IO матрицата означава, че тук имаме осем канала памет и 128 PCIe ленти.

Въпреки че се основава на същия сокет LGA4094 като Threadripper и EPYC, Threadripper Pro има своя собствена уникална платформа WRX80, която трябва да се използва вместо това. Изглежда, че само избрани доставчици имат достъп/лицензи за производство на дънни платки WRX80, а основните ви опции са: Gigabyte или ASUS.

Threadripper Pro е проектиран да запълни дупка на пазара на работни станции. Той винаги е бил малко странен, тъй като иска мощността и честотата на десктопи от висок клас, но броят на ядрата, поддръжката на паметта и възможностите за IO на сървърните машини. AMD замъгли линиите, като премести основната си настолна платформа на 16 ядра, но не успя да отговори на изискванията за памет и IO. Threadripper премина през част от пътя до 32 ядра и след това 64 ядра с повече памет и IO, но все още имаше ограничение при поддръжката на неща като ECC и точно заради това се появява и Threadripper Pro серията.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *