Технологии

AMD разкриха нова информация относно новите Zen 4 процесори

13.10.2021

author:

AMD разкриха нова информация относно новите Zen 4 процесори

Изминаха пет години, откакто бяха пуснати първите процесори Ryzen.

По случая, от AMD публикуваха интервю, съдържащо някои интересни подробности.

Главният маркетингов директор на червения лагер, Джон Тейлър, както и техният ръководител за техническия маркетинг Робърт Халлок, споделиха мислите си за 50 -годишнината на компанията, като лийкнаха няколко нови артикули от гамата й. Те потвърдиха, че първите процесори Zen 3 с подреден 3D V-кеш ще бъдат пуснати в началото на следващата година, както беше съобщено по-рано. Използвайки тази техника, към горната част на всеки чиплет се добавя модул SRAM, увеличавайки наличният L3 кеш.

Увеличеният кеш L3 трябва да бъде особено полезен за компютърни игри, тъй като вътрешните показатели показват средно 15% увеличение на производителността. Освен това е потвърдено, че тези нови артикули ще използват сокет AM4, което ги прави съвместими с най-новите дънни платки AM4, когато станат налични.

След това се решава въпросът дали сегашното поколение процесори за лаптопи ще бъдат въведени в началото на 2022 г.; това също ще бъде така. Въпреки липсата на имена, почти сигурно е Рембранд. Според спекулациите, тези процесори ще бъдат произведени по 6nm процес на TSMC и ще включват Zen 3 (+) ядра, както и графичен процесор RDNA 2. Във всеки случай, Hallock подчертава значението на ефективността: консумацията на енергия ще бъде допълнително намалена в резултат на по-усъвършенстван алгоритъм и нови състояния на захранване.

Те споменаха и малко нова информация за предстоящото поколение процесори  Zen. За да опровергае идеята, че Zen 4 и AM5 ще поддържат само PCIe 4.0, Hallock потвърди, че новата платформа ще поддържа и PCIe 5.0 в допълнение към DDR5. Освен това, новият сокет ще има същите размери като предшественика си, което означава, че съществуващите охладители на процесора ще работят с него, без да се изисква допълнителен монтажен материал. Според тях първите процесори, базирани на архитектурата Zen 4, ще бъдат налични по -късно през 2022 г.

източник:videocardz.com

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *