Технологии

Новата криптовалута Chia и как тя убива хард дисковете ни

17.05.2021

author:

Новата криптовалута Chia и как тя убива хард дисковете ни

Chia се позиционира като екологична алтернатива на биткойна и Etherum по отношение на потреблението на енергия. Това не е копаене, а отглеждане върху вашето решение за съхранение. Покрай новата тенденция започваме да виждаме признаци на недостиг на твърди дискове и SSD-та, но и значително съкратен живот на тези устройства.

Chia има особеността, че не се добива с помощта на GPU, а по-скоро използва устройство за съхранение, където очевидно колкото по-бързо е, то имаме по-голяма производителност при отглеждането. Новата технология вече е причинила недостиг на SSD-та и твърди дискове в Азия, но сега започват да се забелязват и други симптоми от използването й: трайността на SSD-тата се изчерпва само за седмици.

Докато производителите вече наблюдават увеличение на продажбите, някои, включително Galax, предупреждават купувачите, че използването на техните продукти за отглеждане на Chia ще анулира гаранции. Според китайския сайт Fast Technology (чрез Hardware Times), след фарменето на Chia на 512GB SSD, което обикновено има живот от  пет до десет години, то се скапва само за 40 дни.

Устройствата с повече място за съхранение издържат по-дълго, но фарменето все още значително намалява техния живот – 1TB SSD има живот около 80 дни, докато нарастващата Chia убива 2TB SSD за 160 дни. За съжаление обаче не знаем какъв тип NAND запис се прилага, но да приемем, че става въпрос за базирани на TLC SSD, тъй като те са нормата. 

източник:guru3d.com

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *