Технологии

Китай започва с масовото производство на DDR5 памети

31.03.2021

author:

Китай започва с масовото производство на DDR5 памети

Днес Jiahe Jinwei, четвъртият по големина производител на памет в Китай, публично обяви, че DDR5 RAM чипове от Micron е влязъл в неговото съоръжение. Това бележи момента, в който компанията може да започне масово производство на новите модули памет.

Китайската компания е собственик на марки с памет като Guangwei и Asgard. Последният обяви наскоро първата си DDR5 памет с капацитет до 128GB и 4800 MHz.

Паметта DDR5 ще внесе промени в изискванията за захранване, капацитети, поддръжка за корекция на грешки и овърклок. В сравнение със стандарта DDR4, DDR5 ще консумира по-малко енергия, ще предложи по-висок капацитет и честота, както и вградени контролери на мощност, които, ще позволят по-високи тактови честоти за овърклок.

Очаква се Intel да пусне първата платформа, способна за DDR5, със своята серия 12-то поколение Alder Lake-S по-късно тази година. Преминаването към стандарт DDR5 ще отнеме време, поради което Intel ще предлага както DDR4, така и DDR5 поддръжка чрез новите си чипсети от серия 600. Това ще осигури плавен преход и по-важното избор за геймърите, който все още не е задължително да искат да надстроят паметта си.

AMD ще предложи и DDR5 платформа с нов AM5 сокет, която ще бъде представена заедно с процесорите Zen4. Досега производителят не е направил публични коментари относно възможен график за стартиране на новата серия Ryzen.

източник:videocard.com

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *