Технологии

Crucial показха първите си DDR5 модули с памет

29.04.2021

author:

Crucial показха първите си DDR5 модули с памет

Технологията за DDR5 памет, вече не е ексклузивна само за китайските производители. Базираната в САЩ Crucial представи  първите си DDR5 модули.

Crucial показа както фактор за памет на настолни компютри, така и за лаптоп. Това е първият поглед върху 32GB модули SODIMM с честота 4800 Mhz и напрежение по подразбиране от 1,1V. Същите спецификации се отнасят за настолни UDIMM модули, с изключение на това, че разполагат с по-малко чипове, което води до 8GB капацитет на модул. И двата модула имат CAS латентност от 40 цикъла, което изглежда е стандартна латентност за всички DDR5 модули, които вече видяхме.

Технологията DDR5 не само ще подобри честотите и честотната лента, но и ще осигури надграждане на енергийната ефективност, като предлага по-ниско напрежение по подразбиране. Модулите DDR5 ще разполагат и с бордови контролери на мощност, което допълнително ще подобри потенциала за овърклок. Производителите на множество модули памет вече обявиха, че разработват комплекти с честоти от 6400 MHz до дори 10 GHz. Те обаче се очакват по-късно.

Както AMD, така и Intel сега разработват платформата си с DDR5. Серията Core 12-то поколение на Intel с кодово име Alder Lake ще поддържа памет DDR5-4800, според предишни лийкове. Все още не е имало изтичане на поддръжка на профил XMP на Alder Lake. Междувременно AMD в момента разработва своята Zen4 архитектура, която би трябвало да поддържа технологията DDR5 , но все още няма подробна информация по този въпрос.

източнк:videocard.com

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *