Технологии

Първата DDR5 памет предназначена за масово производство завърши успешно своята фаза на тестване

26.04.2021

author:

Първата DDR5 памет предназначена за масово производство завърши успешно своята фаза на тестване

Китайски производители на модули памет официално потвърдиха, че първите модули памет DDR5 са напуснали производствените линии само седмици след като Micron достави първите чипове на техните фабрики.

Jiahe Jinwei и Netac не произвеждат чипове с памет, а модули с памет. Това означава, че производствените им линии зависят от доставките от компании като Micron. DDR5 чиповете на Micron наскоро бяха доставени на множество марки памет. Всички тези компании вече са в процес на пробно масово производство и оценка на технологичния потенциал на DDR5.

Netac потвърди, че фазата на оценка на тяхната DDR5 памет в сътрудничество с марки като ASUS и MSI, които са предоставили дънните си платка за тестване, е завършена. Компанията съобщи, че  не е имало проблеми и процесът е бил гладък. Системите, оборудвани с DDR5 памет, са успешно стартирани в операционната система.

Паметта DDR5 значително ще подобри честотите до 4800 MHz, без да се прилага овърклок. Тази честота ще се поддържа от предстоящите Intel 12-то поколение Core Alder Lake процесори, които сега се очакват до края на тази година. Освен това DDR5 ще намали напрежението и ще увеличи капацитета в сравнение с DDR4 технологията. Модулите, които са произведени в Netac и Jiahe Jinwei, са по 32 GB на модул с тайминги 40-40-40 и номинално напрежение 1.1V.

Това е и първият път, когато виждаме веригата за захранване на всеки модул DDR5. Това също е основна промяна спрямо DDR4, която разчиташе на текущото предлагане от чипсета на дънната платка.

източник:videocardz.com

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *