Технологии

Мониторите с новия DisplayPort 2.0 стандарт са отложени заради Ковид

18.01.2021

author:

Мониторите с новия DisplayPort 2.0 стандарт са отложени заради Ковид

Въпреки че очаквахме първите монитори, съвместими с DisplayPort 2.0 , изглежда, че са били забавени допълнително поради пандемията.

Стандартът DisplayPort 2.0, беше финализиран в средата на 2019 г.

DP2.0 предлага скорости на предаване на данни от 8K сигнали и нагоре. Първите монитори всъщност се очакваха в края на 2020 г., отговорните страни по стандарта VESA потвърдиха това.

Вече беше потвърдено ,че първите официални обявления относно стандарта са отложени за по-късно тази година. Пандемията от COVID-19 е отговорна за забавянето. Друго препятствие е, че последните тестови събития са били отменени. Това са индустриални срещи, на които различни компании или техни инженери се събират, за да тестват оперативната съвместимост. Поради Корона кризата такива  срещи не са успeли да се проведат.

DisplayPort 2.0 ще поддържа скорости на предаване на данни до 80 Gbps – почти три пъти повече, отколкото при DisplayPort 1.4. Това дава възможност за монитори с 4K, 144 Hz и HDR – без необходимост от компресия. Текущото решение на този проблем е Display Stream Compression (DSC). DisplayPort 2.0, също така, поддържа до 16K при 60 Hz и 4: 4: 4 цветност и 30 bpp, както и HDR – тук това е с активиран DSC. Без DSC за един дисплей са възможни максимум 10K при 60 Hz с 4: 4: 4 цветност и 24 bpp без компресия. Освен това DisplayPort Alt Mode 2.0 също разширява тези възможности до USB Type-C.

Като конкуриращ се стандарт, разбира се, имаме и HDMI 2.1, който в момента позволява максимална честотна лента до 48 Gbps.

източник:guru3d.com

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *