Технологии

10nm-овите Alder Lake CPU-та от Intel ще са достъпни в края на тази година

12.01.2021

author:

10nm-овите Alder Lake CPU-та от Intel ще са достъпни в края на тази година

Intel потвърдиха, че процесорите от поколението Alder Lake ще бъдат пуснати през втората половина на тази година. Това са процесори, направени на 10-нанометровия процес на Intel, с големи и малки ядра.

Ще има процесори Alder Lake както за настолни компютри, така и за лаптопи.

Започвайки със специалното издание Intel Core i7-11375H, това е 4-ядрен процесор с 8 нишки с максимална едноядрена честота от 5GHz. Intel твърди, че превъзхождат своите конкуренти, включително AMD Ryzen 4800HS и 4900H, с 30% при еднонишковото изпълнение.

След това беше показан и Intel Core i7-11370H, който също е 4-ядрен, 8-нишков процесор, който има малко по-бавна честота с Turbo Boost от 4.8GHz. И накрая, имаме средният клас процесор  в лицето на Intel Core i5-11300H, който изненадващо все още предлага толкова много ядра и нишки и има честота от 4.4GHz .

 

Intel също тийзнаха още повече процесори от серия H от 11-то поколение, които ще се появят по-късно през това тримесечие, включително 8-ядрен, 16-нишков чип. Той обещава до 5 GHz Turbo Boost, 20 ленти PCIe 4.0 за най-бързо съхранение и дискретна графика и wireless модул Intel Killer Wi-fi 6E (Gig +).

Докато през миналите години Intel нашумя, представяйки първите си осемядрени процесори или удряйки 5GHz за първи път, тазгодишното производство на мобилни процесори носи някои по-скромни, но важни подобрения на платформата за преносими компютри.

Intel даде само няколко подробности за процесорите Alder Lake, но информация вече изтече, включително сокетa lga1700. Процесорите Alder Lake-S за настолни компютри са с различен размер от настоящите процесори Comet Lake и предстоящите Rocket Lake и следователно изискват и нови дънни платки. Компанията вероятно ще излязат с чипсети от серия 600 за тази цел.

източник:guru3d.com

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *