Технологии

Intel Arc Alchemist с 512 графични единици се появи в Geekbench

08.09.2021

author:

Intel Arc Alchemist с 512 графични единици се появи в Geekbench

Intel представи своята серия Arc GPU по време на своя ден на архитектурата миналия месец. Компанията потвърди, че първата итерация на процесори, базирани на Xe-HPG, ще бъде с кодово име Alchemist. Изглежда, че вече имаме лийк с модела Xe-HPG 512-EU за новите лаптопи.

Този дискретен флагмански мобилен графичен процесор от Intel всъщност е добавен към лаптопа Tiger Lake-H, което означава, че Intel не чака нито своите лаптопи Alder Lake-H55, нито опресняването на AMD с Rembrandt.

Графичният процесор се показва като Xe Graphics, без още да се споменава името на продукта, като Arc. Той работи с максимална честота от 1800 MHz. Графичният процесор разполага с 512 изчислителни единици, което е начинът на Geekbench да описва единици за изпълнение на Intel. Наскоро компанията обяви, че продуктите Xe-HPG ще имат ново име за тези основни клъстери: Xe-Cores.

Това не е първият път, когато виждаме Xe-HPG GPU в Geekbench. Вече имаше течове с модел DG2-256EU, както и DG2-128EU. 512EU очевидно е по-бърз от двата модела с по-ниски спецификации, но в момента не е близо до AMD/NVIDIA решения от среден клас (по-бавен е от RX 570/GTX1650). Слуховете обаче поставят най-добрия графичен процесор Arc Alchemist близо до графичните процесори NVIDIA RTX 3070.

В сегашното си състояние моделът 512EU е с 85% по-бърз от модела 256EU. И двата графични процесора обаче бяха тествани с помощта на различни платформи (Tiger Lake срещу Alder Lake). За този момент обаче това е всичко, което имаме.

Очаква се Intel да пусне най-малко 5 мобилни дискретни графични процесора за лаптопи през първото тримесечие на 2022 г. Моделът 512EU е водещият графичен процесор за игри от висок клас, но Intel също ще пусне на пазара 384EU и 128EU графични процесори, и двете се предлагат в две конфигурации с различен брой ядра. По-долу са слуховите спецификации на серията:

източник:videocardz.com

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *