Технологии

Година след пускането си Radeon RX 6000 и GeForce RTX 30 картите са два пъти по-скъпи, отколкото трябва да бъдат

23.11.2021

author:

Година след пускането си Radeon RX 6000 и GeForce RTX 30 картите са два пъти по-скъпи, отколкото трябва да бъдат

На 21-ви ноември 2021 г. се навърши една година от пускането на графичните карти Radeon RX 6000. Въпреки изминалите 12 месеца, в MSRP не се предлагат нито RDNA2, нито базирани на Ampere карти.

Според последните ценови тенденции, събрани от 3DCenter и HardwareUnboxed, цените на GPU-тата продължават с възходящата си тенденция.

В Европа (по-специално в Германия и Австрия) графичните карти GeForce RTX 30 вече имат по-висока средна цена в сравнение с октомври. В същото време картите Radeon RX 6000 поевтиняха, но само защото търговците на дребно получиха нова доставка на Radeon RX 6800 карти, което впоследствие намали средната цена за цялата серия, отбелязва 3DCenter. Във всеки друг случай, това все още е възходяща тенденция или подобни цени спрямо октомври.

Графичните карти NVIDIA GeForce RTX 30, от друга страна, сега са с 95% по-скъпи от MSRP в тези две европейски страни, което е дори по-високо от средните цени на Radeon RDNA2 за първи път от юли. RTX 3080, например, сега достига средна цена от 1500 EUR, което е повече от два пъти от MSRP-то и  (719 EUR).

Въпреки че и двете медии са съгласни, че действителната наличност не е проблем, тъй като графичните карти са на склад и се доставят, намирането им на цена близка до MSRP-то им без пакет с други компютърни компоненти, със сигурност не е лесна задача. Търговците на дребно не са склонни да намалят маржовете си, знаейки, че дистрибуторите и производителите на графични карти не желаят да намалят собствените си предложени цени на дребно. В крайна сметка цените дадени и от партньорите правещи тези карти има много малко общо с цените дадени от NVIDIA и AMD.

Нарастващата стойност на криптовалутите, като Ethereum и предстоящия празничен сезон за пазаруване определено няма да помогне на пазара на видеокартите да се подобри по отношение на цените.

източник:Videocardz

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *