Технологии

Възможно е Steam Deck да има поддръжка и за Windows 11

10.08.2021

author:

Възможно е Steam Deck да има поддръжка и за Windows 11

Няма нищо, което да попречи на Steam Deck да поддържа Windows 11, твърди екипът за разработка на Steam.

Steam Deck е предстоящата ръчна конзола от следващо поколение, включваща най-новия AMD Zen2/RDNA2 APU с кодово име Van Gogh. Първите конзоли трябва да започнат да се доставят на клиентите до края на тази година. Подходът на Steam към платформa с отворен код означава, че Steam Deck не само ще поддържа собствената си операционна система SteamOS, базирана на Arch Linux, но и Windows 10. С неотдавнашното съобщение от Microsoft за неговия наследник, Windows 11, геймърите и медиите са естествено любопитни дали Steam Deck също ще поддържа тази операционна система.

Настояването на Microsoft за по-сигурна платформа означава, че само устройства поддържащи  SecureBoot/TPM 2.0 ще могат да работят с Windows 11. Това включва AMD настолна Ryzen 3000 серия, която се основава на микроархитектура Zen2, също като APU Van Gogh в Steam Deck. Поддръжката на TPM също изисква поддръжка на BIOS и това е нещо,  върху което Valve и AMD работят .

„В момента разглеждаме TPM модула. Досега сме се фокусирали толкова върху Windows 10, че не сме стигнали до новата операционна система. Нашите очаквания са, че можем да видим Windows 11 на Steam Deck. “

  • Грег Кумър, дизайнер на Valve Steam Deck

Ако Steam Deck официално поддържа TPM, тя ще се превърне в наистина мулти-ОС конзола, вероятно с функционалност за multi-boot. Това, в допълнение към широката гама лаунчъри за игри и емулатори, достъпни за всяка платформа, може да създаде едно от най-интересните джобни устройства за игри за тази година.

източник:videocardz.com

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *