Технологии

AMD ZEN4 Ryzen процесорите ще имат интегрирани графични процесори

24.08.2021

author:

AMD ZEN4 Ryzen процесорите ще имат интегрирани графични процесори

Предстоящите серии процесори Ryzen, базирани на архитектурата Zen4, ще предлагат по дизайн интегриран графичен процесор. Макар че това не означава, че буквално всички процесори ще имат активирани iGPU, това потвърждава, че основният силиций Zen4 ще бъде сдвоен с графика за първи път. По този начин графичният процесор вече няма да бъде ексклузивен за серията Ryzen G.

Потвърждението идва от изтеклите документи, получени чрез хак на Gigabyte. Таблица за съвместимост на сокетните AM5 процесори беше публикувана от Chips and Cheese. Тя изброява три типа процесори AM5, всички базирани на микроархитектура Family 19h (Zen4), с вградена графична карта.

Документът съобщава, че „Някои OPN … може да не поддържат GFX“. Това означава, че AMD също ще продава процесори Ryzen с деактивиран специален графичен процесор, независимо дали става въпрос за грешка в производството или позициониране на продукта, но по същество това биха могли да бъдат аналозите на AMD на процесорите „Intel F“ .

Изтеклата пътна карта също така изброява графична микроархитектура Navi2 (RDNA2) за процесори Raphael. Това кодово име е свързано с масовата серия процесори, която се очаква да бъде пусната като серия Ryzen 7000 през следващата година. В същото време AMD ще актуализира своите Zen3 APU с Navi2 GPU. Те ще стартират за мобилния пазар на FP7 сокет, но потенциално биха могли да се появят и като настолни APU (или на AM4 или AM5 гнездо). Графиката за съвместимост, публикувана по-горе, ясно се отнася до Family 19H, което предполага микроархитектура Zen4.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *