Технологии

Серията AMD Radeon RX 7000 може да поддържа стандарт DisplayPort 2.0 UHBR20 (80 Gbps)

27.05.2022

author:

Серията AMD Radeon RX 7000 може да поддържа стандарт DisplayPort 2.0 UHBR20 (80 Gbps)

Архитектурата RDNA3 от следващо поколение на AMD в момента е в процес на хардуерна и софтуерна разработка. Докато силицият се тества, трябва предварително да се подготви подходящ софтуер. Ето защо обикновено виждаме толкова много течове от разработването на драйвери с отворен код на AMD. В този случай, потвърждение на стандарта DisplayPort 2.0 за RDNA3 архитектурата.

Както бе установено от Kepler, AMD започна да внедрява пачове за DisplayPort 2.0 Ultra-High-Bit-Rate (UHBR) сертифициране. Стандартите UHBR10, UHBR13.5 и UHBR20 определят максималната пропускателна способност за свързване за кабела, ако такава скорост се поддържа от устройствата източник и приемащите устройства. Въпреки че първоначално VESA, които отговарят за стандарта DP, не са склонни да въведат UHBR стандарти в спецификациите на DisplayPort 2.0, когато той беше представен през 2019 г.

В пачовете, озаглавени „DML промени за DCN32/321“ (DCN означава Display Core Next), научаваме, че AMD подготвя активирането на режима DisplayPort UHBR20. Само този режим ще осигури до 80 Gbps честотна лента, което е с 32 Gbps повече от стандарта HDMI 2.1 и 48 Gbps повече от DisplayPort 1.4a. Такъв стандарт теоретично би могъл да даде възможност за извеждане на резолюция 16K с компресия на Display Stream, 10K без компресия или два 8K HDR екрана, оценени на 120 Hz.

Пускането на монитори с DisplayPort 2 многократно е отлагано. През януари миналата година VESA потвърди, че подобни продукти трябва да се появят до края на 2021 г., което не се случи. Въпреки това, подобни монитори вероятно все още са в процес на активно разработване в очакване на пускането на устройства с възможност за изход DP2. Представянето на серията Radeon RX 7000 може да бъде добра отправна точка.

източник:videocardz.com

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *