Технологии

Изтекоха нови спецификации за процесорите AMD “Renoir-X” Ryzen 4700/4500/4300

14.01.2022

author:

Изтекоха нови спецификации за процесорите AMD “Renoir-X” Ryzen 4700/4500/4300

Renoir-X,  ще помогне на AMD да си възвърне entry-level сегмента


Според 热心市民描边怪 „Enthusiastic Citizen“, технологичен лийкър от социалните платформи Bilibili и Chiphell, AMD сега подготвя новата си серия от процесори Ryzen за пускане. Те трябва да се считат за пряк отговор на току-що пуснатата серия Intel Alder Lake non-K.

AMD имат проблеми със своите продукти от нисък и среден клас. С пускането на 65W-овите процесори Alder Lake, синият екип пое безспорната преднина в сегмента на евтините процесори, често предлагайки по-добра производителност от по-скъпите 6-ядрени процесори на AMD. Компанията е в трудно положение, защото не пусна четириядрена серия Ryzen 5000 с Vermeer архитектура, само на Cezanne, но дори и те са трудни за намиране (Ryzen 3 5300G е само за OEM). Имаше и серия Ryzen 5000 PRO, но те не са насочени към бизнес потребители.

Както се оказва, решението на AMD на този проблем се готви от известно време, тъй като първите изтичания на слуховете за APU Renoir-X се появиха преди доста време. Това са Zen2 базирани процесори на Renoir APU архитектура, но с деактивиран интегриран графичен процесор. Техните спецификации, току-що бяха публикувани от лийкъра в Bilibili, но той не е сигурен за имената на продуктите.

Изглежда, че само Ryzen 5 4600  ще има по-ниски честоти от 4600G със 100 MHz. Причината за това е неизвестна. Човек би предположил, че чрез деактивиране на графиката, честотите всъщност ще се повишат, но все още не знаем TDP спецификациите на тези процесори.

Първите следи от процесори Ryzen 4X00 могат да бъдат проследени до юли 2021 г., където части като Ryzen 5 4500, Ryzen 3 4100 бяха изброени в документ за сертифициране на USB. AMD не  са направили публични съобщения за Renoir-X на CES 2022 и в този момент изглежда, че AMD се готви за тихо стартиране на неопределена дата.

източник:videocardz.com

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *