Технологии

AMD Ryzen 7000 – Какво трябва да знаем

01.11.2022

author:

AMD Ryzen 7000 – Какво трябва да знаем

AMD пуснаха своите първи четири нови процесора Zen 4 Ryzen 7000 серия “Raphael”.

Месец по-късно събрахме всички най-подходящи показатели за ефективност и информация, за да имаме един по-широк поглед над новите CPU-та.

Серията Zen 4 започва с 16-ядрения флагман Ryzen 9 7950X, за който AMD твърди, че е най-бързото CPU в света, до шестядрения Ryzen 5 7600X, “Entry-Level” процесора от серията Zen 4. Според бенчмарковете тези чипове осигуряват водеща на пазара производителност, обаче дали това ще е достатъчно за AMD, да се завърнат на върха при процесорите. 

Процесорите Ryzen 7000 идват с N5 TSMC 5nm процес за основната изчислителна матрица (CCD) и използват TSMC 6nm процес за I/O матрицата си (IOD). Чиповете влизат само в новия Socket AM5 на AMD, като също така поддържат и само новия стандарт от DDR5 RAM памети.

Като цяло, виждаме същия брой ядра като моделите от предишно поколение, но с 16% до 17% по-високи тактови честоти при Ryzen 7000 SKU. В допълнение, всички чипове имат повече L2 кеш, но същия L3 кеш капацитет.

AMD също са повишили своето TDP, с 65W за моделите Ryzen 9 и 45W за Ryzen 5, докато при Ryzen 7 7700X нямаме увеличение на TDP-то.

Zen 4 е не само следващата стъпка в производителността за AMD, но също така носи нови подобрения във възможностите за това как те изграждат процесори. Текущата надпревара между Intel и AMD е да се достигне възможно най-малък размер при изработката, което позволява да имаме повече производителност в самия процесор.

Intel, AMD, Qualcomm, а сега и Apple, са в горчиво съперничество в опитите си да достигнат до възможно най-малкия нанометър. В момента Apple планира да премине към 3nm, докато AMD работи върху въвеждането на 5nm-ов процес.

Цялостното ни мнение за новите процеси от AMD може да намерите в нашия YouTube канал. 

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *