Технологии

ЕС ще наложи USB Type-C порта за зареждане, като нов стандарт за повечето електронни устройства

08.06.2022

author:

ЕС ще наложи USB Type-C порта за зареждане, като нов стандарт за повечето електронни устройства

Всички телефони и таблети трябва да имат USB-C порт в Европейския съюз. Във вторник Европейската комисия, Европейският парламент и страните-членки на ЕС стигнаха до споразумение.

В резултат на това, устройствата ще могат да се зареждат с един и  същ кабел в бъдеще. Според Европейската комисия използването на стандартно зарядно устройство ще е много по-удобно за потребителите.

Първоначално новите закони ще се прилагат само за малки и средни устройства като телефони, таблети, фотоапарати, електронни четци и слушалки. Законодателството ще влезе в сила през есента на 2024 г. Това дава време на производителите да приспособят продуктите си към новите правила. Лаптопите също трябва да отговарят на изискванията четиридесет месеца след влизането в сила на закона.

Законът също така уточнява, че зарядните устройства ще се продават отделно от устройствата. Освен това, тъй като производителите все още включват конвенционални зарядни устройства към своите продукти, универсалното зарядно устройство ще спести много отпадъци. По-рано Apple заяви, че не е съгласна с предложенията на ЕС, защото те биха довели до стагнация при иновациите. Те също така биха генерирали и голям брой електронни отпадъци, защото аксесоарите за съществуващите устройства на Apple вече няма да могат да се използват.

източник:guru3d

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *