Технологии

Цените на графичните карти паднаха под MSRP поради срива на криптовалутите

16.06.2022

author:

Цените на графичните карти паднаха под MSRP поради срива на криптовалутите

Тъй като Bitcoin-a и Ethereum-a загубиха 30% – 40% от стойността си само за миналата седмица, миньорите започнаха  да продават своите графични карти, тъй като вече не са достатъчно печеливши за копаене. Това създава нов проблем за партньорите на борда, които вече разполагаха с излишък от графични карти GeForce RTX 30 и Radeon RX 6000 под ръка, но също така дава на геймърите много повече избор да намерят нови графични карти.

Търговията на дребно и употребяваните пазари се сблъскват, създавайки огромен приток на графични карти, точно както видяхме през 2018 г., съобщава Tom’s Hardware. Все още е твърде рано да се каже как пазарът реагира на този крипто срив в дългосрочен план, но има много миньори, които не желаят да чакат биткойна да се възстанови. Някои миньори, които вече са закупили картите на много по-висока цена, знаят, че рентабилността и ROI (възвръщаемостта на инвестициите) се свиват с всеки час. Единственият избор, който имат, е да продадат картите си в момента.

Анализът на пазара на хардуерни графични процесори показва, че все повече и повече карти стават „зелени“, което в този случай означава преминаване под MSRP (предложена цена на дребно). Някои карти, предимно от горния среден клас на NVIDIA, все още устояват на натиска, но това е мястото, където използваният пазар може да дръпне цените надолу.
Като цяло цените на GPU на дребно спаднаха с 2% само за две седмици, но това се дължи главно на факта, че повечето серии AMD Radeon RX 6000 вече са в MSRP. Те могат да станат по-евтини само ако AMD реши да обяви намаление на цената.

Интересното е, че някои карти все още могат да бъдат закупени на още по-ниски цени. Някои скалпери/миньори/ентусиасти  продават по шест RTX 3080 карти в една кутия, всички за 2500 USD. Това означава, че всяка карта струва само 417 USD. Но това са само екстремни примери за това, което може да очакваме да видим на пазара на употребявания хардуер през следващите седмици.

източник:videocardz.com

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *