Технологии

Китайците от GUNNIR вече продават дискретна настолна графична карта с графичен процесор Intel DG1

17.02.2022

author:

Китайците от GUNNIR вече продават дискретна настолна графична карта с графичен процесор Intel DG1

Серията Intel ARC Alchemist, базирана на семейството на графичните процесори DG2, може да не е излязла, но внедряването на нейния наследник (DG1) беше донякъде успешно. Първоначално графичните процесори DG1 бяха достъпни само за разработчиците на софтуер, но в крайна сметка те си проправиха път към пазара на дискретни DIY настолни компютри под марката Iris Xe.

Intel разработиха два DG1 SKU: Iris Xe и Iris Xe Max, като последният включва пълното внедряване на силиция, достъпен изключително за лаптопи. Това обаче вече не е вярно, тъй като GUNNIR вече продава графична карта Iris Xe Max Index V2 с 96 изпълнителни единици (от 80 налични с Iris Xe non-MAX).

Компанията предлага до три варианта на базирани на DG1 карти, които вече са изброени в Taobao със следните цени:

GUNNIR DG1 (нисък профил): 569 RMB (90 USD)
GUNNIR Iris Xe Index V2: 639 RMB (101 USD)
GUNNIR Iris Xe MAX Index V2: 699 RMB (110 USD)
Моделът Max Index V2 разполага с 96 EUs (768 засенчващи единици) и по-висока честота от 1,65 GHz. Въпреки тази промяна, ограничението на мощността от 25-41W не се е променило в сравнение с модела без MAX.

Трябва да се отбележи, че графичните карти Irix Xe няма да работят с всички системи. Няма поддръжка за нито една платформа на AMD, а поддръжката на Intel е ограничена само до серията Coffee/Comet Lake (9-то поколение и 10-то поколение). Моделите Iris Xe са съвместими с дънни платки Intel B460, B365 и H310C.

Следователно серията Iris Xe може да се третира като предшественик на серията Arc A300, предполагаемо базирана на DG2-128EU GPU. По-малък 6nm производствен възел, по-високи тактови честоти и по-висок TDP трябва да осигурят значително повишаване на производителността на началния сегмент при настолните GPU-та на Intel.

източник:videocardz.com

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *