Технологии

HDMI 2.1 vs 2.0 – Какви са основните разлики?

25.02.2022

author:

HDMI 2.1 vs 2.0 – Какви са основните разлики?

Скромният HDMI кабел е една от най-популярните опции за свързване на всяко устройство едно към друго вече за повече от десетилетие. През това време не сме виждали огромни скокове в производителността, поне не в едно поколение. Това ще се промени с HDMI 2.1, където HDMI технологията ще продължи чрез най-драматично подобрение в момента, почти утрояване на честотната лента и далеч по-широка поддръжка за всички видове визуални технологии.

Това не означава, че следващите HDMI връзки ще бъдат безполезни или дори трябва да смените всички свои устройства с до HDMI 2.1.


Експлозивният напредък в преноса на данни при HDMI 2.1
HDMI 2.1 е забележителна революция на стандарта, който не се е  развивал постепенно от последните няколко поколения. Докато HDMI 2.0 се основава на HDMI 1.4 чрез повишаване на цветовия спектър и увеличаване на скоростта на предаването и данните с над 50 процента и удвояването на поддръжката за аудио канали, докато HDMI 2.1 изцяло преобръща стандарта.

HDMI 2.1 поддържа максимална скорост на предаване от 48 Gbps, в сравнение с HDMI 2.0 само 18 Gbps. Тази допълнителна скорост отваря HDMI стандарта към по-високи разделителни способности и честоти на опресняване, което прави HDMI 2.1 истински конкурент на стандарта DisplayPort.

HDMI 2.1 предлага естествена поддръжка за 4K резолюция при висока честота на опресняване като 120Hz и дори до 144Hz. Освен това се радваме на добра поддръжка за 5k резолюция до 60Hz (където HDMI 2.0 се нуждае от технологията за компресиране) и 8K при 30Hz често. Предишните поколения HDMI кабели не могат да се компресират, но с новия DSC 1.2 без загуба, който сега се поддържа от новия стандарт на HDMI, е възможно дори да се ползват по-високи разделителни способности и честоти на опресняване.

С активиран DSC 1.2, HDMI връзките могат да обработват до 10K резолюция до 120Hz. Също така е необходимо и за 8K и 5K резолюция, като 4K резолюция може да се възпроизвежда до 240Hz, когато се използва компресия.


HDMI 2.1 срещу 2.0 по функции
Никой стандарт за връзка не доминира само чрез своята честотна лента. Характеристиките също са важен фактор при избора му пред някой от другите конкуриращи се стандарти. С HDMI 2.1, организация за лицензиране на HDMI, която управлява и лицензира стандарти, е имплементирала и редица други подобрения.

HDMI 2.1 поддържа динамичен HDR, който позволява на дисплея да променя  HDR метаданните сцена по сцена или дори кадър по кадър. Също така, поддържа подобрен канал за връщане на аудио (eARC) за подобрена поддръжка на Dolby Atmos и DTS:X аудио стандартите; поддръжка на променлива честота на опресняване, която елиминира разкъсването в игрите; Бързо превключване на източник, така че да отнема по-малко време при превключване между видео източници и бързо транспортиране на кадри, за по-добро използване на разширена честотна лента на HDMI 2.1 конектора.

Има и автоматичен режим с ниска латентност (ALLM), който може да помогне за коригиране на латентността на сигнала в настройките.

HDMI 2.1 кабелите са налични от няколко години и устройствата се появиха още през 2020 г. С пускането на масовите конзоли от Microsoft и Sony, което предвещава новата ера на HDMI 2.1 връзки, битката между HDMI 2.1 и HDMI 2.0 изглежда почти приключила.

Въпреки това няма да получите нито една от възможностите за производителността на кабела HDMI 2.1, ако ползвате  устройство с HDMI 2.0 , въпреки че то ще е напълно обратно съвместимо.

Кабели от всички стандарти може да намерите при нашите приятели от Gplay.bg в тяхната категория Видео Кабели ТУК

HDMI 2.0 Кабели 

HDMI 2.1 Кабели 

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *