Технологии

Важен ли е процесорът при гейминг?

30.11.2022

author:

Важен ли е процесорът при гейминг?

Докато очевидният отговор би бил категорично „да“, важно е да знаем какво всъщност прави процесорът, когато играем. Това ще ни даде по-добра представа при изграждането на компютър.

За да можете да разберете колко важни са компютърните компоненти за игрите, трябва да знаете какво се случва в задната част на вашата система. Когато погледнете една игра и нейната сложност, първите неща, които ви идват на ум, са графиките и колко детайлни са те.

Ето защо е общоприето, че геймърите дават приоритет на мощността на своята графична карта или GPU пред всички други компоненти. Докато графичният процесор също е една от най-важните части, когато става въпрос за игри, той не е най-важният.

Всички компютърни части се оценяват по различен начин и това зависи от типа игра, която играете. Ако някога сте чували термина „CPU-интензивен“ и „GPU-интензивен“ преди, ще знаете защо. Докато игрите използват предимно комбинация от двата елемента, някои игри изискват повече от вашия процесор, отколкото от графичния процесор и обратно.

За да разберете дали дадена игра ще бъде интензивна за процесора, можете да потърсите определени признаци, които казват на вашия процесор да обработва повече данни или основно да увеличат CPU Usage-a.

Когато играете игра, забележете дали има някаква физика, свързана с механиката на играта. Нека сравним Grand Theft Auto 5 и Demon Souls за този пример. В Grand Theft Auto 5 можете да видите произволни NPC-та да обикалят из града и да правят редица действия. В Demon Souls ще видите противниковите NPC-ta да правят същите неща с определен набор от движения за атака.

Ако убиете NPC в Grand Theft Auto, играта се опитва да имитира физиката от реалния живот. Ако се опитате да прегазите произволен човек в GTA, той ще излети. В Demon Souls ще видите как тези врагове изчезват само след като бъдат победени. Дори и да бъдат ударени, няма много физика на играта, която да изисква вашия процесор да изчислява или обработва нещо допълнително.

Трябва също така да вземем на предвид как AI -а е програмиран в играта. Колкото по-сложни са те, толкова по-високо е натоварването на процесора. Използвайки отново чудовищата в Demon Souls като пример, всички те имат специфични модели на движение с различни набори от атаки, от които да избирате. Всички те се изчисляват от вашия процесор.

Централният процесор също дава нареждания на вашето GPU какво да показва на вашия екран. След това графичният процесор започва работа и въвежда всички по-фини детайли, включващи това, което предстои да се покаже на вашия екран.

С всички тези споменати неща има още един фактор, който трябва да се отчете. Това e паметта (RAM) и паметта за игри (HDD или SDD). Всеки път, когато инсталирате игра, вие избирате място за съхранение на инсталационните файлове на играта. Когато стартирате играта, няма начин вашият компютър да може да стартира всички активи на играта.

RAM-та съхранява всички временни данни, необходими за стартиране на играта. Когато играта стартира, RAM паметта започва да подготвя данните, които да бъдат обработени от процесора.

Тези типове игри (симулации, стратегии в реално време, интелигентен AI и сложни среди) изискват много повече работа от процесора.

Ако вашето GPU е много по-добро от вашето CPU, това вероятно ще доведе до неефективност в цялата ви система, същото важи и за обратния случай, получава се така наречения Bottleneck.

Ако искате да направите свой собствен компютър с определен бюджет, винаги трябва да търсите баланс между компютърните си компоненти.

Ако нямате избор поради бюджета си, уверете се, че сте приоритизирали своя процесор. Той прави много неща за вашата система, включително и от геймърската страна. Търсенето на най-добрата графична карта за игри също ще изисква най-добрия процесор за игри, защото те винаги вървят в партньорство.

One Comment
  1. PetkoTolev

    ТОП :)

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *