Технологии

NVIDIA планира нов референтен дизайн с 3 вентилатора за RTX 4090 според нови слухове

09.06.2022

author:

NVIDIA планира нов референтен дизайн с 3 вентилатора за RTX 4090 според нови слухове

Все още има месеци до новата серия RTX 40, но слуховете продължават да се появяват с пълна сила.

Последната информация идва от Kopite7kimi, който разкрива, че NVIDIA работи върху референтен охладител с три вентилатора.

Почти всяка персонализирана графична карта RTX 3090 Ti разчита на охладител с три вентилатора или хибридни течни решения. Алтернативата е обемист референтен охладител на NVIDIA с два вентилатора, насочени в противоположни посоки. Но два вентилатора може да не са достатъчни, след като NVIDIA смята да използва 600W за следващото си флагманско GPU.

Компанията никога не е използвала решение за охлаждане с три вентилатора за своите референтни модели. Всъщност компанията никога не е използвала течни охладители. Това е напълно различен подход от този на AMD, които експериментират с охладители с три вентилатора (Radeon VII) или течни решения (RX 6900XT LC/Fury X) от доста време.

Слуховете твърдят, че съществува охладител с три вентилатора за референтна платка AD102 (така че PG136/139). Това обаче не означава, че ще се използва от RTX 4090, но е по-вероятно за RTX 4090 Ti, за който се говори, че ще стартира по-късно с още по-висок TDP.

Трябва да се отбележи, че подобен слух се появи точно преди пускането на серията RTX 30. Твърди се, че NVIDIA е имала референтен охладител с три вентилатора за инженерни проби от своята серия RTX 30. Той обаче никога не е бил използван за нито един от водещите модели GA102.

Копите също потвърди днес, че пускането на серията RTX 40 в средата на юли очевидно няма да се случи. Източникът се оттегли от предишни твърдения и сега е съгласен с датите на стартиране, предложени от Wccftech. Там се казва, че RTX 4090 трябва да стартира не по-рано от октомври.

източник:videocardz.com

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *