Технологии

Появиха се нови слухове за консумацията на енергия на NVIDIA GeForce RTX 40 Видеокарти

24.02.2022

author:

Появиха се нови слухове за консумацията на енергия на NVIDIA GeForce RTX 40 Видеокарти

Серията RTX 40, базирана на графичната архитектура на Ada Lovelace, се очаква да стартира до края на третото тримесечие, разкри лийкъра Greymon55 в един от своите туитове. От дълго време се говори, че тази нова архитектура увеличава изискванията за мощност до безумни нива, дори по-високи от RTX 3090 Ti, който сега се очаква да бъде 450W GPU.

Серията GeForce от следващо поколение ще използва нов PCIe Gen5 захранващ конектор, според други слухове. Само това може да е причината за липсата на стимул от NVIDIA да намали изискванията за захранване на новите карти. Слуховете са, че графичните процесори RTX 4080/4080Ti/4090, може да консумират повече от 450 W:

Kopite7Kimi потвърждава, че наистина е имало слухове за консумация на енергия от 450-800W за следващото поколение графични процесори NVIDIA, но те не трябва да се приемат напълно, защото неговия източник не е напълно сигурен.

Трябва да се отбележи, че такава висока консумация на енергия, спомената в тези туитове (600-850W), може да се отнася до професионални решения, които могат да бъдат пуснати и с AD102 Lovelace архитектура.

Сега се очаква графичният процесор AD102 да използва технология TSMC N5. Предполага се, че той използва монолитен дизайн с очакван размер на матрицата от 600 mm². Според предишни слухове, AD102 може да включва до 18432 ядра CUDA, но разбира се, такава конфигурация може да не е налична веднага за потребителски графични процесори, ако изобщо се планират.

Според Greymon55, първите RTX 40 графични процесори може да бъдат обявени през септември тази година, което е дори по-рано от съобщеното по-рано, но следва 2-годишния архитектурен ритъм на NVIDIA.

източник:videocardz.com

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *