Технологии

Тестваха Steam Deck с външно GPU Radeon RX 6900XT

13.04.2022

author:

Тестваха Steam Deck с външно GPU Radeon RX 6900XT

Steam Deck на Valve е пълноправен компютър, с ръчен форм-фактор. В началото на април компанията обяви, че конзолата им вече официално поддържа операционна система Windows 11. Все още има работа, която трябва да се свърши, но често се добавят допълнителни и актуализирани драйвери.

ETA Prime реши да прикачи външен пълноразмерен настолен графичен процесор към конзолата. За съжаление Steam Deck няма Thunderbolt порт, което означава, че единственият начин за свързване на външен графичен процесор е чрез M.2 слота. Това също означава, че единственият такъв слот, който има тази конзола, ще се използва от графичния процесор, докато самия Steam Deck трябва да бъде буутнат от microSD паметта.

За съжаление нито една от тестваните графични карти NVIDIA GeForce в момента не работи с конзолата. Въпреки това, тя работи с AMD Radeon карти, което се очаква, като се има предвид, че е базирана на платформата AMD.

В 3DMark Fire Strike, RX 6900XT, отбеляза 26855 точки в графичния тест. Без eGPU интегрираната графика RDNA2 предлага около 4856 точки, което означава, че Deck, работещ с RX 6900XT, е 5,5 пъти по-бърз. Тестът на TimeSpy е още по-впечатляващ, iGPU-то отбелязва 1576 точки, докато RX 6900XT е почти 10 пъти по-бърз при 15579 точки.

При тестовете за игри конзолата с eGPU е способна на 4K игри в заглавия като Witcher 3 (~108 FPS, Ultra) или GTA 5 (~73 FPS). В Elden Ring или Cyberpunk 2077 се представя при 47-70 FPS с 1080p High настройки. Тези игри вероятно са затруднени от CPU и M.2 GPU връзка.

Конзолата Steam Deck очевидно не е проектирана да работи с външни графични процесори. В крайна сметка това е преносима конзола с ограничена производителност за удължаване на живота на батерията. Въпреки че Deck-а вече е голяма конзола в сравнение с други ръчни устройства, само RX 6900 XT GPU-то е повече от 3 пъти по-голямо, да не говорим за захранването или всички необходими кабели. Въпреки това, това е, чара на PC Gaminga, да можем да си играем и да модваме всякакъв различен тип хардуер за наше удобство.

източник:videocardz.com

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *